HTC One M9 vs One M8

Written by

HTC One M9 vs One M8 – da li je potrebno da nadogradite telefon?

moj android| Views: 237

HTC One M9 vs One M8

Budite oprezni na samom startu, jer ovo vas možete zbuniti. Na prvi pogled, HTC M9 ne razlikuje se od svog prethodnika HTC One M8, ali izgled, naravno, nije sve. Gdje leže razlike između ova dva uređaja i da li se isplati zamijeniti One M8 sa novim One M9, pokazaćemo vam poređenjem ova dva telefona.

HTC je možda postao žrtva curenja previše infromacija ove godine, a čak se pojavio i zvanični video koji je gotovo potvrdio sve glasine o specifikacijama novog HTC flagship uređaja. Sada kada je HTC One M9 i zvanično predstavljen, što se očekivalo sa nestrpljenjem, hajde da vidimo nadogradnju najnovije HTC perjanice.

HTC One M9 vs One M8 2

Dizajn bolji od konkurencije

Novi HTC One M9 ima istu dizajnersku liniju koja je viđena na prošlogodišnjem modelu M8. Mnogi tvrde da je HTC-u trebalo donijeti nešto novo, a ovo možda zvuči i logično. Ali, isto tako je tačno da prošlogodišnji model ima jedan od najboljih dizajna koje smo vidjeli na flagship pametnim telefonima. Imajući ovo u vidu, treba dati šansu M9 da napravi svoje uporište za titulu najboljeg telefona godine. Jedno od pitanja kojim su se dizajneri M9 bavili bila je pozicija dugmeta za uključivanje. Ranije je ovo dugme bilo postavljeno na gornju ivicu, a sada je premješteno na desnu ivicu za lagodnije korišćenje. Mada, to takođe zavisi od toga šta vi smatrate lošom ili dobrom pozicijom.

HTC One M9 vs One M8 3

Ekran nije QHD i to je dobra stvar

Možda smatrate da je loša stvar što HTC nije koristio 2K ekrana, a neki od vas možda smatraju da ako 2K ekrana nema na flagship-u, da li M9 uopšte vrijedi pažnje? Pa, odgovor je da, jer Full HD ekran je zaista dovoljan, osim ako ne gledate na trajanje baterije. Sve visoke rezoluciju, kao i ova od 256 x 1440 piksela, koriste previše bateriju, a proizvesti ovakvu rezoluciju na 5-inčnim pametnim telefonima, zahtijeva i bolji rejting baterije, što nije uvijek moguće, jer to utiče na kompaktnost uređaja. Stoga, možda je mudra odluka što se u HTC-u nisu opredijelili za 2K ekran, već su umjesto toga u One M9 spakovali Full HD LCD3 ekran.

HTC One M9 vs One M8 4

Softver – Android Lollipop

HTC fanovi bi voljeli ovu nadogradnju, dok oni koji ne koriste HTC sasvim sigurno znaju da je Sense UI jedan od najbržih korisničkih interfejsa koji postoje, a novi Sense UI 7 će se zasnivati na Android Lollipop 5.0.2. Sa druge strane, ne bi se reklo da novi Sense 7 ima neke radikalne promjene u odnosu na Sense 6. Ipak, sasvim je dovoljno promjena napravljeno u vizuelnom smislu, kao i opcijama, koje nesumnjivo daju prednost Sense 7 u odnosu na prethodnu verziju.

Vizuelne promjene na poslednjem Sense UI su suptilnije, pa je recimo widget za vremenske uslove i sat sada ispisan kurzivom. Naravno, Sense 7 je mnogo više od ovoga, postoje mnoge prilagodljive teme, dinamični pametani launcher, kao i sugestivni lock screen. Dobra stvar je da HTC ne voli da se otuđi od svojih korisnika tako što će potpuno promijeniti karakteristike, već ih umjesto toga poboljšava ne mijenjajući kompletan izgled. što su uspjeli i sa Sense UI 7.

Nadograđeni procesor

Kada se uporedi hardver starog i novog flagship telefona, samo jedna stvar pada na pamet – dosljednost. To je upravo ono što kompanija uradila na M9, napredujući od M8 hardvera. Dok je dizajnerski jezik isti, procesor je nadograđen najnovijim osmojezgarnim 64-bitnim Snapdragon 810 čipsetom. On stiže u društvu sa 3GB RAM-a i novom Adreno 430 grafikom za podršku najsvježijim igricama.

Govoreći o dosljednosti, kompanija još uvijek održava svoju standardnu unutrašnju opciju za skladištenje do 32GB . Ovo i nije strašno, jer se 32GB i dalje smatra velikim prostorom za skladištenje podataka. Osim toga, tu je takođe i opciju da se momerija proširi preko microSD kartice.

HTC One M9 vs One M8 5

Sjajni selfiji u uslovima slabog osvjetljenja

UltraPixel Duo kamera na M8 bila je označena kao kontroverzna i svi smo vidjeli kako se prošle godine nosila sa kamerama svojih rivala. Iako ne dolazi u skladu sa ostalim glavnim kamerama konkurencije, UltraPixel je bila sjajna u uslovima slabog osvjetljenja. Vjerovatno su baš zbog toga u kompaniji HTC zaključili da više ima smisla da se ova kamera prebaci naprijed, tamo gdje kamera za fotografisanje u uslovima slabog osvjetljanja to mnogo češće zahtijeva. I na kraju, zvuči obećavajuće više nego postavljanje UltraPixel kamere na poleđinu.

Na kraju, ipak je na vama da donesete odluku da li želite moćni M9 ili ćete se ipak zadovoljiti posjedovanjem HTC One M8, najboljim telefonom 2013. godine.