Automobil budućnost

Written by

Huawei je razvio detektor stresa za vozače

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 174

Vjerovatno vam se nije jednom dogodilo da prije ulaska u automobil dobijete poruku ili obavite razgovor koji vas ne ostavi ravnodušnim. Potom sjednete u vozilo i tako, najblaže rečeno bijesni, izađete na ulicu. Uskoro više nećete moći, jer Huawei ima rješenje.

Dobro ste pročitali, Huawei je razvio detektor stresa koji može zaustaviti vaše vozilo u slučaju da prepozna simptome velikog napora kod vozača. Sve to je moguće zahvaljujući 5G tehnologiji, a vozila budućnosti biće opremljena upravo ovakvim detektor sistemima.

Čitav sistem čine termalne kamere koje prate nivo krvnog pristiska, pokrete ruku vozača te mikrofonom prate ton glasa. Uz to, ove pametne kamere prepoznaju i različite pokrete koje ljudi koriste kada su pod stresom. Na primjer, ovaj detektor će prepoznati kada vozač udara šakom od volan ili viče na vozače drugih vozila.

Huawei je zapravo prepoznao svoj potencijal, ali i problem koji ima automobilska industrija i zahvaljujući razvoju 5G tehnologije odlučio da ponudi svoja rješenja. Sve ovo se radi s ciljem postizanja što bezbjednije i mirnije vožnje na putevima širom svijeta. Iako nema preciznih podataka, očekivano je da bi ovakvi detektori uticali na smanjenje broj nezgoda u saobraćaju.