Huawei Mate će imati zakrivljeni Arc displej

Sa ili bez zakrivljenog ekrana, ​​mišljenja su o tome podijeljena. Iako pametni telefon sa zakrivljenim ekranom obično izgleda elegantnije, jednostavnost korištenja ponekad ostavlja nešto za poželjeti.

Ipak, ekran osjetljiv na dodir lošije reaguje na ivici, a i skuplji je za proizvodnju. Kao rezultat toga, korejski Samsung izdaje sve manje pametnih telefona sa ovakvim ekranom, dok mnogi kineski proizvođači nastavljaju s inovacijama u ovom području.

Novi dizajn Huaweija donosi naprednu varijantu Mate 30 Pro i Mate 40 Pro koji su lansirani prošle godine. Ovi pametni telefoni bili su opremljeni ekrana od ivice do 88 stepeni sa funkcijom bočnog dodira.

Riječ je o patentu koji je Huawei Technologies podnio Kancelariji za patente i logoe Sjedinjenih Država (USPTO) u martu 2019. godine. Patent je objavljen 15. jula 2021. godine pod nazivom ‘Mobilni terminal’. Dokumentacija od 23 stranice opisuje Huawei pametni telefon sa veoma zakrivljenim ekranom. Huawei to naziva „lučni ekran“ ili ekran u obliku luka.

To pametnom telefonu daje dodatni elegantan i futuristički karakter. Ekran zauzima cijelu stranu, sve do zadnje strane uređaja – i time se proteže znatno dalje nego kod trenutnih modela Mate. Ivice okvira takođe su minimalni pri vrhu i dnu.

Bočne strane opremljene su kontrolama za dodir. Na primjer, dodate su tipke za glasnoću. Patentirani uređaj takođe ima virtuelne tipke za aktiviranje, korisne pri igranju igara. Možete ga zamisliti kao alternativu koje se nalaze na kontrolerima za igre i ručnim sistemima, kao što su Nintendo Switch i Valve Steam Deck.

Iako je ova opcija dostupna i na najnovijim pametnim telefonima Huawei Mate, s novim dizajnom bolje će funkcioninisati. To je zato što se ekran nastavlja pomjerati, što omogućuje proširenje opcija virtuelnih tipki.