Written by

Huawei planira Hongmeng samo za poslovnu upotrebu i IoT uređaje?

mobilni svijet, u žiži| Views: 165

Iako se činilo da će mobilni operativni sistemi Hongmeng biti Huawei-jev odgovor na Android, iz ove kompanije stižu vijeti da će on biti namijenjen više za IoT uređaje.

Tako bi novi kompanijin OS, kreiran za poslovnu upotrebu, imao rasprostranjeniju primjenu, prije svega na uređajima kao što su ruteri, mrežna oprema, računarima i velikim data centrima. Ovo je, nakon nedavnog sastanka sa medijima u Briselu izjavila Catherine Chen, potpredsjednica kompanije Huawei.

Tome u prilog govore informacije da je Hongmeng razvijan i ranije nego što su započele spekulacije da bi mogao biti alternativa za Android pametne telefone i uređaje. Naime, Huawei je podnio zahtjev za zaštitu naziva kod kineske agencije za zaštitu intelektualne svojine još 24. avgusta 2018. godine, a ova licenca vrijedi do 13. maja 2029. godine.

Kineska kompanija je rad na rad na sopstvenoj platformi je započela 2012. godine kada je oforomljen specijalni tim, koji je radi na projektu ovog operativnog sistema.

Podsjetimo, novi operativni sistem je najavljen kao brži od Androida i Apple-ovog MacOS-a, ali bi umjesto na mobilnim telefonima moga završiti na povezivim uređajima koji su u posljednje vrijeme u ekspanziji.

Više informacija o ovom budućem operativnom sistemu saznaćemo 9. avgusta kada je Huawei zakazao svoju redovnu godišnju konferenciju za developere.