Written by

Huawei priprema alternativu za Play Store

iza ugla, mobilni svijet| Views: 301

Kineski tehnološki gigant Huawei već izvijesno vrijeme radi na vlastitom operativnom sistemu.

Naziv Hongmeng je zaštićen još krajem avgusta prošle godine, a Trademark je odobren i vrijedi od 14. maja ove godine, i to punu deceniju. Novi Hongmeng OS biće platforma za sve; od mobilnih uređaja poput telefona, tableta, laptopa i pametnih satova, pa sve do automobila i pametnih televizora. Hongmeng će, bar prema najavama, pokretati Android aplikacije, što znači da bi Huawei mogao parirati ne samo Android-u i Windows-ima, već i ChromeOS-u.

Huawei priprema i alternativno rješenje za Google Play Store. Jedna od opcija je da kineska kompanija razvije sopstveni softver za prodavnicu aplikacija, ali bi rješenje mogli izroditi i pozitivni pregovori sa portugalskim Aptoide-om.

Naime, ova prodavnica aplikacija ima više od 900.000 naslova, među kojima su i oni kojih, recimo, nema na Google Play Store-u, ali još uvijek nije poznato da li bi se, kao takva, samo implementirala u Huawei-jevu AppGallery.

Iako za sada nema zvaničnih potvrda o takvom partnerstvu, dvije kompanije nastavljaju pregovore kako bi međusobno mogli integrisati proizvode, a vjerujemo da će Huawei u naredna tri mjeseca objelodaniti rješenje koje će, kao i mnogo puta do sad, oduševiti korisnike širom svijeta.