Hyundai pravi leteći automobil

Written by

Hyundai pravi leteći automobil

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 110

Hyundai je nedavno premijerno prikazao koncept svog letećeg automobila, a potom prototip predstavio na ovogodišnjem CES sajmu u Las Vegasu.

Tada ja južnokoresjki proizvođač automobila podigao ulog, najavljujući da će masovno proizvoditi električne letjelice za vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL) koje će biti dio Uber-ove mreže letećih taksi vozila.

Vjerovatno se mnogi sjećaju da je ovaj servis 2016. godine najavio projekat Uber Elevate. Tada su za tekuću godinu najavljeni probni letovi, kao i pokretanje usluge vazdušnog taksija već od 2023, u Dalasu i Los Anđelesu. Uber je takođe nedavno objelodanio da planira ponuditi vožnju helikopterom u Njujorku, od donjeg Manhetna do Međunarodnog aerodroma „Džon F. Kenedi“.

Sada se i Hyundai uključio u tu priču, što dodatno pozitivno utiče na njen kredibilitet. Njihov Personal Air Vehicle (PAV) neće biti Sonata na nebu. Uz dva nagibna rotora na repu i njih 10 raspoređenih oko kabine u obliku jajeta, avion je projektovan da polijeće okomito, zatim krstari vazduhom pomoću krila te se pri slijetanju ponovno vraća vertikalnom letu.

Ovo vozilo za pet osoba moći će da postigne brzinu leta do 290 kilometara na čas, na visini između 300 i 600 metara iznad tla. Domet će mu biti oko 100 kilometara, a za punjenje će biti potrebno pet do sedam minuta.

I to nije sve. renomirani proizvođač automobila je istovremeno predstavio koncept sistema stanica za slijetanje, kao i ekološki prihvatljivo vozilo (PBV) za prevoz do i sa stanice. Ono bi pomoću vještačke inteligencije (AI) trebalo da pronalazi optimalne rute.