Written by

IBM lansirao novi sistem za prognozu vremena

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 229

Global High-Resolution Atmospheric Forecasting System, skraćeno GRAF, je novi sistem kompanije IBM i njegove kćerke kompanje The Weather Company, čiji je zadatak da poveća tačnost predviđanja vremenske prognoze do 200% u odnosu na postojeće.

Prvi sistem čiji se podaci ažuriraju na svakih sat vremena, a skupljaju se iz meteoroloških stanica, senzora aviona i senzora pritiska na pametnim telefonima, koja će po riječima IBM-a biti opciona za korisnike pametnih uređaja. Budući da je riječ o ogromnoj količini informacija čije analiziranje je nedostižno za većinu superkompjutera, stoga će se za obradu podataka upotrebljavati IBM tehnologija koju koristi i američko ministarstvo energetike za moćne Summit i Sierra superkompjutere.

IBM navodi da će GRAF biti dostupan kasnije ove godine na globalnom tržištu, ali će pristup informacijama o vremenskoj prognozi imati i svi oni na čijim ekranima postoji neka od aplikacija kompanije The Weather Company, kao što su The Weather Channel app, weather.com, Weather Underground app ili wunderground.com.