Written by

Injekcija koja zatvara ranu od metka za 20 sekundi

m:ovo m:ono| Views: 118

258

U vojsci se za spašavanje života koristi već duže od godinu dana, a sada ga je Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) odobrila i za spašavanje života civila. Naime, radi se o XStat uređaju koji najviše liči na špricu, a može se priklujčiti na rane opasne po život, kao što su duboke rane od metka ili ubodi. XStat u suštini ubrizgava sitne super upijajuće spužve direktno u oštećeno tkivo. Posebna pogodnost je kod rana koje je nemoguće zamotati zavojem, kao što su one na preponama ili ispod vazduha.

Nakon što se ubrizgaju, sitne spužve se šire unutar šupljine, te stvaraju pritisak koji blokira krvarenje opasno po život i zaustavljaju ga za najviše 20 sekundi. Uređaj je paten kompanije specijalizovane za medicinske uređaje – RevMedx iz Oregona, a prvenstveno je bio namijenjen vojnoj upotrebi za saniranje rana i to još u aprilu 2014. godine. Prednosti ovakvog vida saniranja rana su uvidjeli u Pentagonu, te je za ovaj projekat bilo izdvojeno čak pet miliona dolara. Kada se nađe u komercijalnoj upotrebi, nadamo se što skorije, pretpostavlja se da bi cijena ove injekcije bila oko 100 dolara.

Ova revolucionarna injekcija ima aplikator koji se prethodno napunii velikim brojem mikro sunđera, koji upijaju krv. Ovi sunđeri ne ostaju zauvijek u tijelu pacijenta, zapravo su samo privremeno sredstvo zaustavljanja potencijalno smrtonosnih krvarenja. Naime, sunđeri su posebno obilježeni tako da budu vidljivi na rentgenu, tako da prilikom prijema pacijenta u bolnicu oni se prilično jednostavno izvade iz rane, a standardni proces saniranja nakon toga ostaje isti. Dosadašnji način rada sa ranama, naročito onima od metka, je prilično neefikasan, ali i bolan, budući da lekari moraju da gurnu gazu duboko u ranu kako bi se krvarenje zaustavilo.

Ukoliko govorimo konkretno o ranjavanju, prednost ovog medicinskog “gadgeta” je u tome što je prilično jednostavan, tako da ljudi koji se bavi rizičnim poslovima, kao što su vojnici, mogu uvijek da ih imaju pri ruci, te da injekciju vrlo lako ubrizgaju u ranu. Na taj način, oni sami privremeno saniraju ranu tako što sunđeri izvrše kompresiju, a krvarenje se zaustavlja. Na borbenim područjima, krvarenje je jedan od najčešćih uzroka smrti. Čak i u situacijama kada rane nisu toliko opasne, uz nepravovremeno pružanje medicinske pomoći, mogu to da postanu. Poenta je zapravo u pravovremnom zaustavljanju krvarenja, a uz ovu inovaciju, to postaje sasvim jednostavno.