Written by

Instagram bi mogao skloniti broj lajkova

m:apps, preporučujemo| Views: 239

Zbog čega ljudi postavljaju bilo šta na društvene mreže? Da li tražimo nečiju potvrdu? Ili samo sakupljamo broj like-ova? Ili je razlog nešto sasvim drugo?

Mnogo se priča o psihološkom uticaju like-ova na društvenim mrežama poput Facebook-a, Instagram-a i Twitter-a, kao i o činjenici da njihov broj određuje popularnost objave, pa i samog pojedinca. Kako bi testirao istinitost ovih tvrdnji, Instagram planira da uvede novitete u svom korisničkom interfejsu.

Jane Manchun Wong, poznata tech blogerka, otkrila je da će Instagram broj like-ova učiniti vidljivim samo kreatorima profila, ali ne i njihovim pratiocima. Cilj ovog ažuriranja jeste da se korisnici više fokusiraju na sam kvalitet plasiranog sadržaja, umjesto na broj sviđanja koja imaju po objavi.

Ovo je, svakako, veoma zanimljiv način da se podstakne autentičnost na platformi, za razliku od objavljivanja naizgled istih sadržaja za mnoštvo veoma sličnih stvari. Svi se pitaju i kako će infuenseri mjeriti uspješnost svojih objava, budući da se na društvenim mrežama najviše oslanjaju upravo na ovaj parametar.

I dalje će ostati dilema da li su planovi poznate društvene mreže nešto što će postati obavezno ažuriranje ili je ipak u pitanju samo testna faza, pomoću koje prikupljaju povratne informacije od korisnika. Ali jedno je sigurno, svijet influensera, bar onaj na Instagramu će najviše osjetiti uticaj nove funkcije.