Instagram profil @alexandradillonartist – portreti gdje ih niste očekivali

Alexandra Dillon je umjetnica iz Los Anđelesa koja slika portrete na predmetima iz svoje okoline. Možete je pratiti na Instagram profilu @alexandradillonartist.

Inspirisana tradicionalnim evropskim slikarstvom, Alexandra u centar pažnje mahom stavlja portrete žena u baroknoj odjeći, koje privlače posmatrača svojim intenzivnim pogledom. Slika ih na neobičnim objektima iz svoje okoline kao što su sjekire, stare četke, katanci, rukavice i tome slično. Zato na prvi pogled izgledaju ekscentrični. Spoj stila i realizacije čini ih originalnim i vrijednim pažnje. Uvjerićete se u to i sami, ako pogledate Instagram profil @alexandradillonartist.

Ova umjetnica je završila studije režije u Los Anđelesu, ali ju je ljubav prema slikama starih evropskih majstora potaknula da se posveti i studijama klasičnog realizma u Italiji.

Interesantno je kako, uprkos tome što ova lica izražavaju i strah i agresiju, ili pak ravnodušnost, svaki portret u sebi sadrži i humor, prije svega zbog površine koja je oslikana. Klasični portret čiji vrat čini drška, a kosu četka daje duhovitu opoziciju i tim postupkom umjetnica nam održava interes za njene nove radove.