Written by

Instagram sada podržava i landscape video na IGTV

m:apps, preporučujemo| Views: 282

Instagram pažljivo sluša potrebe svojih korisnika, a predstavnici kompanije su i zvanično potvrdili da će od sada funkcija IGTV u potpunosti podržavati landscape video format.

Do sada je poznata platforma imala samo vertikalni video, a iz Instagrama navode da promjena na horizontalni dolazi direktno od kreatora. Razlog je što gledaoci pronalaze snimke pejzaža na IGTV-u, čiji tvorci za potrebe snimanja nisu okrenuli svoje telefone.

Ljubitelji IGTV-a koriste aplikaciju i njome su i više nego zadovoljni, ali  problem je u tome što korisnici još uvijek nisu u mogućnosti da unovče plasirani sadržaj. Za razliku od YouTube-a, Instagram nema uslugu postavljanja plaćenih oglasa, a brendovi još nisu zainteresovani za zakup dugačkih IGTV snimaka.

Prelazak sa klasične video objave na IGTV znači stvaranje posebnog sadržaja ili snimanje na drugačiji način kako bi video prikaz bio ispravno prikazan, a to predstavlja dodatni posao onima koji uslugu koriste. Možda je vertikalna video optimizacija ono što je potrebno IGTV-u da postane novi kanal komunikacije brendovima i kompanijama, kao i izvor dodatnih primanja postojećim influenserima.

Iako Instagram na ovaj način žrtvuje vertikalni video, to bi moglo ohrabriti korisnike da svoje objave plasiraju na različite platforme, kao i da ih povežu sa IGTV-om, što može povećati broj korisnika usluge.