Written by

Instagram u borbi protiv lažnih vijesti

m:apps, preporučujemo| Views: 253

Fake news – ove riječi odavno su dio naše svakodnevice, ali su naročito “popularne” postale tokom prethodnih predsjedničkih izbora u Americi. Iako do tada i nismo obraćali mnogo pažnje na to, svjesni smo da su lažne vijesti svuda oko nas, pa tako i na društvenim mrežama.

Nakon brojnih kritika zbog dozvoljavanja haštagova kojima se brže šire lažne vijesti, kompanija Facebook nedavno je odlučila da se pozabavi ovom opcijom u okviru Instagrama, i tako ograniči mogućnosti za zloupotrebu.

Problem je nastao kada su se pojavili tagovi koji promovišu objave u kojima se tvrdi da “vakcine mogu da ubiju”. Instagram će ubuduće  prvenstveno blokirati one tagove koji šire dezinformacije u vezi sa vakcinama, a kasnije će se proširiti i na druge lažne vijesti.

Već sada su blokirani haštagovi poput #vaccinescauseautism i #vaccinescauseaids, a plan je da se blokiraju i oni koji ne sadrže konkretnu informaciju, ali se koriste za širenje lažnih vijesti – poput #vaccines1234.

Kada Instagram blokira neki haštag ne postoji način da pronađete određeni sadržaj, pa klik na blokirani sadržaj ne daje nikakve rezultate.

Takođe, Instagram radi i na drugim opcijama za borbu protiv lažnih vijesti u obliku obavještenja koje se pojavljuje kada pretražujete problematični haštag.