Written by

IoT: Poboljšanja koja ćemo vidjeti ove godine

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 324

Značajna dostignuća i nove funkcije u upravljanju kućanskim aparatima su obilježila prethodnu godinu, ali i ukazala na probleme koje tek treba riješiti kako bi kuće postale još pamentije u 2019. godini.

Centralizovan interfejs za upravljanje

Kako Apple HomeKit, SmartThings, Amazon Alexa i Google Assistant imaju različite poslovne partnere i samim tim određen broj uređaja na kojima funkcionišu korisnicima je onemogućeno upravljanje sa jednog izvora. Konkurencija među aplikacijama postoji, ali da bi ovo tržište nastavilo da raste i da se razvija potrebno je više korisničke podrške i dostupnosti na različitim modelima različitih brendova.  

Lakše aktiviranje automatskih podešavanja

Automatsko paljenje svijetla u prostorijama otvaranjem vrata je već dostupna opcija, kao i mnoge druge, ali je njihovo podešavanje prilično komplikovano i iziskuje kreiranje dodatnih pravila. Zaljubljenicima u tehnologiju je unos novih podataka stvar kojoj se raduju, dok je za sve druge često izvor glavobolje.

Bolja koordinacija sa proizvođačima

API i bežični sistem povezivanja svih smart uređaja jednog doma bi smanjio troškove i povećao funkcionalnost svakoj aplikaciji. Zamislite samo kako bi bilo divno da na komandu “Alexa ugasi svjetlo” ono zaista bude ugašeno bez obzira na kompaniju koja stoji iza izrade pametnih sijalica.

Sistem za kontrolu ispravnosti uređaja

Da bi kuća zaista bila pamenta potrebno je da ima mogućnost dijagnostikovanja problema na uređajima kojim upravlja. Na ovaj način bi korisnici uštedili novac i vrijeme utrošeno za popravke.

Na pitanje da li će veliki brendovi i kada ukloniti nedostatke postojećih sistema nemamo odgovor i preostaje nam jedino da budemo strpljivi i čekamo rješenja.