Written by

iPhone 11 – vraća li se revolucionarni Touch ID?

iza ugla, mobilni svijet| Views: 569

Za razliku od većine pametnih telefona koji za otključavanje koriste senzore otiska prsta, vodeći telefoni Apple-a – iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR koriste popularni Face ID. Međutim, već sada se mnogo spekuliše kako bi naredna generacija ovog brenda mogla imati Tocuh ID ali sa posebnim funkcijama.

Prema objavljenim patentima, kompanija radi na novoj vrsti senzora na ekranu koji će omogućiti da prst stavite bilo gdje na displej i tako otključate svoj uređaj. Ovo će imati veliku praktičnu primjenu, s obzirom da je do sada samo jednom mjesto na telefonu bilo predviđeno za otključavanje.

Novi sistem trebalo bi da funkcioniše po principu “akustične slike”, tako što bi uređaj prepoznao ultrazvučne talase koje šaljete putem ekrana i otključao vaš telefon bez obzira gdje kliknete. Još jedna od prednosti ovog revolucionarnog sistema jeste lakši pristup uređaju, ali i veća bezbjednost.

Iako nam ova mogućnost na prvi pogled izgleda fenomenalno, ipak nema garancija da će kompanija ovaj sistem i primijeniti u novoj seriji iPhone-a. Takođe, spekuliše se kako Apple radi na sistemu otključavanja koji skenira vene na vašem licu i tako pristupa meniju uređaja.

Ovaj Apple-ov patent prijavljen je krajem 2016., a objavljen tek u aprilu ove godine. Upravo to nam daje nadu da će revolucionarni Touch ID biti implementiran u iPhone 11 koji bi trebao da nam stigne u drugom dijelu godine.