Written by

Ispunite kišne dane slasnim zalogajima – Instagram profil: @kototamo

m:reza, preporučujemo| Views: 138

Ne znate šta ćete za ručak? Bez brige, ideje možete potražiti među objavama @kototamo – “najukusnijeg” profila iz regiona.

Domaće kiflice, čokoladne torte i ukusne čorbe su samo neka od jela na meniju Instagram naloga koji je kreirala harizmatična Sandra. Pored divnih fotografija, Sandra svoje pratioce redovno obraduje novim receptom.

Bez obzira da li ste ljubitelj slanih ili slatkih jela, u @kototamo objavama ćete pronaći nešto po svom ukusu. Ipak, moramo vas upozoriti da će vam Sandrine fotografije koje krase Instagram, sigurno probuditi osjećaj gladi, iako ste samo prije nekoliko minuta završili sa obrokom.

View this post on Instagram

Ovo su bile današnje hitne slatke pite. Pravila sam ih po uzoru na Čizkejk pitu, samo malo jednostavnije i brže. Pošto nisam imala ni pola pakovanja kora u frižideru, logično je bilo da pravim pitice na komad. Za svaki komad potrebna je polovina kore. Fil sam umešala od 1 jajeta, nekoliko kašika Ella sira(može i kisela pavlaka), 2 ravne kašike smedjeg šećera(može prah šećer ili med) i aromu vanile. Svaku polovinu kore sam namazala tanko filom, u dnu poredjala maline(6-7 kom je dovoljno za jednu pitu) i uvila tako nafilovanu koru u rolnu koju sam zatim formirala u pužić. Formirane pite sam premazala mešavinom jogurta i ulja, poredjala još poneku malinu preko i pekla na 200 stepeni oko 25 minuta. Ove piticu nisu bile nimalo slatke, zato sam pojačala posuti šećer u prahu. #sweet #raspberry #cheesepie #sunday #kototamokitchen

A post shared by Sandra (@kototamo) on

View this post on Instagram

Ledeno voćna čokolada. Prvo pripremite voćni deo. 4 kašike sirovog badema i 4 kašike ovsenih pahuljica sameljite u brašno. Dodajte otopljenih 40g maslaca, šaku i po crvenog voća po izboru(ja sam stavila sveže jagode i smrznute maline), ravnu kašiku meda, kašičicu nacedjenog limuna i kašiku jogurta. Izmešajte sve u što kompaktniju masu i ostavite je u frižideru dok ne spremite čokoladni deo. 4 kašike kokosovog ulja sobne temperature, 4 kašike kakaa i kašičicu meda umešajte. Polovinu čokoladne mase razmažite tanko po pek papiru. Stavite u zamrzivač na 5 minuta. Nakon toga preko razmažite voćnu masu i vratite u zamrzivač. Potrebno je malo duže, bar 20ak min dok se blago učvrsti. U drugi, preostali deo čokoladne mase ako treba dodajte kašiku, dve slatke pavlake i zagrejte da biste ga lakše premazali preko voćnog sloja. Vratite na 10ak minuta u zamrzivač. Dobićete oko 150g čokolade. Izlomite je na komade, spakujte u kutiju i čuvajte u frižideru. #homemade #fruit #chocolate #simply #sweet #kototamokitchen

A post shared by Sandra (@kototamo) on

View this post on Instagram

Mnogo je stvari zbog kojih sam ponosna na nju. Ovo brdo majstorski napravljenih kiflica im danas pridružujem. Sastojci: oko 800g brašna t400 200ml mlakog mleka 200ml mlake vode 150ml ulja 1 jaje 2 kašike šećera 2 vanilin šećera pola kocke kvasca Za filovanje: čokoladni krem ili džem Za premazivanje formiranih kifli: 1 žumance oko 50g maslaca Postupak: Umesite vrlo meko testo i ostavite ga, da na toplom mestu pokriveno krpom ili folijom naraste i udvostruči se. Naraslo testo podelite na 4 dela i svaki deo za sebe razvucite oklagijom u što veću kružnicu. Isecite testo na 16 delova pa na kraj svakog stavite po kašičicu krema ili nadeva po želji. Uvijajte nafilovane komade testa u kifle i redjajte ih u pleh. Ponovite isti postupak sa tri preostala dela testa. Na ovaj način se dobije 64 manjih kiflica. Ako želite manji broj većih kifli secite testo drugačije. (Za manju količinu jednostavno prepolovite mere sastojaka, i ne zaboravite da su ove kifle idealne za zamrzavanje, pa odmrzavanje u trenucima kad vam brzo zatrebaju). Na svaku formiranu kiflu premazanu žumancetom stavite po komadić maslaca. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 230 oko 10 minuta. #ascoolasrolls #ascoolashome

A post shared by Sandra (@kototamo) on

View this post on Instagram

Ne znam ni da li da pišem recept. Moj je klasičan, jedan jedini koji sam ikad koristila, a primetila sam da su mahom recepti koje svi imamo za ledene kocke vrlo slični. Ajde ipak da napišem i prebrinem. Uskoro ide i na blog jer ovog recepta tamo još nema, a prvi je ispisan u mojoj svesci recepata jednom davno. Tamna kora je patišpanj od 6 jaja sa dodatkom 2 kašike kakaa. Belanca odvojite od žumanaca. Dobro mikserom umutite belanca, dodajte im 6 kašika šećera pa zajedno mutite, dodajte žumanca, pa opet malo mutite i na kraju umešajte 6 kašika brašna i kakao bez uključivanja miksera.. dakle špatulom ili varjačom lagano. U podmazanom plehu dimenzije otprilike 25×30 pecite patišpanj na 180-200 stepeni oko 20-25 minuta. Šerbet spremite tako što u suvoj šerpici prepržite blago (vodeći računa da nikako ne zagori) 100g šećera, pa kad ponegde počne da dobija zlatno bakarnu boju ulijte 350ml vode. Nek vas ne plaši bombastični zvuk koji proizvodi voda kada se sipa preko vrelog šećera. Kad šerbet proključa i sav šećer se otopi, sklonite šerpu s ringle. Pečeni patišpanj prelijte skuvanim šerbetom. Ja uvek sačekam neki minut pre prelivanja šerbeta preko patišpanja, tako da ni jedno ni drugo nije nenormalno vrelo. Beli krem napravite tako što na ringlu stavite šerpu sa 800ml mleka da se ugreje do ključanja. Za to vreme u 200 hladnog mleka umešajte 10 dobrih kašika brašna, 8 ravnih kašika šećera i aromu vanile ili vanilin šećer. Ako volite sladje, povećajte količinu šećera. Dobro promešajte žicom da se razbiju sve grudvice nastale od brašna. Kad mleko počne da ključa, sklonite šerpu sa ringle pa umešajte smesu od brašna, šećera i mleka. Sve vreme neprestano mešajući žicom kuvajte krem na umetenoj temperaturi dok se ne zgusne (a zgusne se vrlo brzo). Pri kraju dodajte i 150-200g putera, promešajte da se puter otopi i odmah skuvani krem razlijte preko patišpanja. Za glazuru otopite 100g izlomljene crne čokolade, kašičicu putera i nekoliko kašika mleka. Promešajte da se masa izjednači i postane glatka, pa je premažite preko belog krema. Ohladite dobro pre služenja. Mrzim ovoliko dugačke, a skroz jednostavne recepte. #ledenekocke #kototamokitchen

A post shared by Sandra (@kototamo) on