Written by

Istraživanja pokazuju da su arome e-cigareta otrovne za bijela krvna zrnca

m:ovo m:ono| Views: 471

vaping

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Pyisiology ispitivalo je uticaj elektronskih cigareta na dvije vrste bijelih krvnih zrnaca. Rezultati pokazuju da su jedinjenja koja daju e-cigareti ukus toksična, a neki ukusi su gori od drugih.

Uprkos činjenici da e-cigarete mogu pomooći ljudima da prestanu sa pušenjem duvanskih cigareta, uređaji sadrže mnoge druge ne-nikotinske hemikalije, čiji se zdravstveni efekti i dalje istražuju.

Takođe, naučnici Medicinskog centra sa Univerziteta Ročester u Njujorku su testirali hipotezu da je sagorijevanje e-cigareta koje ne sadrže nikotin manje štetno od konvencionalnih cigareta.

U tu svrhu su se istraživači, na čelu sa dr Irfanom Rahmanom, fokusirali na “imuno-toksikološke i oksidativne stres-efekte hemikalija aromatične e-cigarete na dvije vrste humanih monocitnih ćelijskih linija”.

Oksidativni stres je proces u kojem se proizvodi višak radikala kiseonika, što rezultuje nizom štetnih efekata, uključujući povećanu toksičnost, oštećenje naše DNK ili čak prouzrokuje rak.

Monociti su vrsta bijelih krvnih zrnaca koji igraju ključnu ulogu u našem imunološkom odgovoru na upale. Zbog toga su rezultati nove studije ključni za naše razumijevanje odnosa između e-cigareta i našeg imunološkog sistema.