Written by

Ivana Ninković: U sportu, kao i u životu težim ka što boljim rezultatima

prijateljstva| Views: 186

Ivana ninkovic

Razgovarala: Milica Stojaković

Ivana Ninković, najbolja plivačica Republike Srpske i BiH, rođena je 1995. godine u Trebinju, te već nekoliko godina bilježi izuzetne rezultate i na BiH i na svjetskom nivou. Članica je banjalučkog plivačkog kluba „Olimp“, čiji rad podržava upravo i naša kompanija. Razgovarali smo s Ivanom o njenim planovima, saradnji sa matičnim klubom i tome šta je motiviše i pokreće u životu.

1. Kada ste se počeli baviti plivanjem i šta Vas je motivisalo da odaberete baš ovaj sport?
Plivanjem sam se počela baviti sa sedam godina i to iz zdravstvenih razloga i na preporuku ljekara.

2. Da li ste se tada nadali i očekivali da ćete postići izvanredne rezultate koje danas postižete?
Nisam se nadala profesionalnoj karijeri i ovakvim rezultatima, jer mi je tada plivanje bilo igra u kojoj sam uživala sa svojim drugarima, a i motivi zbog kojih sam se počela baviti ovim sportom nisu bili takmičarske prirode.

3. Koji rezultat i koje takmičenje do sada biste izdvojili kao najznačajnije u karijeri?
Prekretnica u mojoj karijeri je bilo Balkansko prvenstvo koje je održano 2011. godine u Banjaluci, gdje sam osvojila prvu medalju u istoriji BiH plivanja u ženskoj konkurenciji.

4. Dobili ste mnogo priznanja u dosadašnjoj karijeri, poput priznanja za sportistkinju godine, sportistkinju grada Banjaluke i sportistkinju grada Trebinja, koje biste istakli kao najdraže i zašto?
Teško je izdvojiti bilo koju nagradu, jer mi je svaka podjednako draga. Najveća nagrada mi je što sam kao neko ko je osvojio sva spomenuta priznanja i nagrade doprinijela da se sve više djece u BiH bavi plivanjem.

5. Koliko je plivanje skup sport i kako ste do sada uspijevali da obezbijedite neophodna sredstva za takmičenja?
Plivanje je veoma skup sport. Da bi se neko profesionalno bavio plivanjem potrebna su velika finansijska sredstva, jer za opremu, ljekarske preglede i putovanja, troškovi zaista nisu mali.
Većinu troškova do dolaska u Banjaluku su snosili moji roditelji, ali sada troškove mog boravka u Banjaluci, takmičenja i opreme obezbjeđuje moj klub PK „Olimp“, zatim Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske, grad Banja Luka, te Olimpijski komitet BiH, na čemu sam im mnogo zahvalna.

Ivana ninkovic 4

6. Kako je došlo do saradnje sa Plivačkim klubom „Olimp“?
U Trebinju nema zatvorenog bazena za plivanje, te sam sa svojim roditeljima svaki dan putovala u Dubrovnik ili Herceg Novi da bih odradila treninge. Za ozbiljnije bavljenje ovim sportom to nije bilo dovoljno, pa sam se poslije dogovora sa roditeljima, a na poziv trenera Željka Panića, odlučila da pređem u Banjaluku.

7. Da li ste zadovoljni uslovima treniranja u Banjaluci i „Olimpom“ kao matičnim klubom?
Veoma sam zadovoljna uslovima u Banjaluci. U Plivačkom klubu „Olimp“ sam dobro prihvaćena i od prvog dana svi se trude da mi izađu u susret. Veoma sam zahvalna svom treneru Željku Paniću, predsjedniku kluba Ljubiši Krmincu i stručnom štabu PK „Olimpa“, kao i svim prijateljima kluba koji su roditeljskim i profesionalnim odnosom učinili moj boravak u Banjaluci lakšim i uspješnijim.

8. Kako usklađujete život u Banjaluci i Trebinju?
Zbog svojih profesionalnih i školskih obaveza veoma malo vremena sam boravila u Trebinju, a to kratko vrijeme boravka sam najviše provodila sa porodicom i prijateljima.

9. S obzirom na to da ste završili gimnaziju, kakvi su Vam planovi za budućnost?
Dalje školovanje nastavljam u SAD, na Arizona State University, gdje ujedno nastavljam da se bavim i plivanjem.

10. Koliko imate slobodnog vremena i kako ga najčešće provodite?
Imam veoma malo slobodnog vremena i najčešće ga provodim sa porodicom i prijateljima.

11. Šta je ono što slijedi, da li se spremate za neko veće takmičenje?
Po odlasku u Ameriku sve planove daljih takmičenja treba da uskladim sa planovima na univerzitetu. Prvo veliko takmičenje koje me očekuje je Svjetsko prvenstvo malih bazena u Dohi, u decembru 2014, a potom Svjetsko prvenstvo velikih bazena u Kazanju 2015, za koja imam isplivanu normu. Moj glavni cilj je da se pripremim za sljedeću godinu koja ulazi u olimpijski ciklus i tada počinju isplivavanja normi za Olimpijske igre u Riju 2016.

12. Šta je ono što Vas pokreće i motiviše u životu i u sportu?
U sportu, kao i u životu težim ka što boljim rezultatima i to je ono što me motiviše i pokreće.

13. Koliko je korištenje mobilnog telefona važno u Vašem životu?
Mobilni telefon mi puno znači, jer sam na taj način u stalnom kontaktu sa trenerom, roditeljima i prijateljima. Obavještavam ih o rezultatima, planovima, razgovaramo kada sam na putu.

14. Šta je za Vas prijateljstvo i koliko Vam podrška prijatelja znači?
Prijateljstvo je velika stvar i pravi prijatelj je uvijek uz tebe kada ti treba. Podrška pravih prijatelja mi puno znači u životu, kao i u profesionalnom i ličnom razvoju.