Written by

Iz Samsung-a stiže novi čip za pametne telefone

moj android| Views: 125

cip

Exynos 9810 je naziv novog čipa kompanije Samsung za pametne telefone. Radi se o osmojezgrenom procesoru proizvedenom uz pomoć 10-nanometarskog procesa. Četiri CPU jezgra pružaju maksimalnu performansu i brzinu takta do 2.9 GHz, a Samsung je ostao vjeran prilagodljivom ARM dizajnu.

Ostala četiri jezgra obezbjeđuju energetsku efikasnost sa zadacima računanja koji ne stvaraju dodatno opterećenje. Za to se koristio ARM dizajn Cortex A55, a maksimalna brzina takta je 1.9 GHz. Grafike omogućuje GPU Mali G72 MP18 koji koristi nove trikove za brže VR kalkulacije.

Exynos 9810 podržava senzore za četiri slike kao što su dvostruka zadnja i selfie kamera, te skener rožnjače. Moći ćete raditi video snimke u UHD rezoluciji sa 120 sličica u sekundi. Čip omogućava kompresovanje slika HEVC metodom od deset bita. LTE modem postavlja nove rekorde u brzini zahvaljujući kojima biste trebali biti u mogućnosti da preuzimate datoteke sa Interneta brzinom do 1.2 Gbps i kombinujete šest frekvencijskih nosilaca. Podatke ćete moći slati po brzini od 200 Mbps.

Samsung je ovom čipu dao dodatnu jedinicu za obradu sigurnosti koja će pružati relevante podatke o bezbjednosti, a naročito procesiranje otisaka prstiju ili skeniranje rožnjača i lica.