Written by

Jeftina “origami baterija” napravljena od papira i prljave vode

m:ovo m:ono| Views: 66

origami

Savitljiva, jeftina papirna baterija koja može da generiše malu količinu električne energije donosi novi osjećaj moći u origami umjetnost savijanja papira. Inženjeri Binghamton Univerziteta u Njujorku su razvili bateriju koja stvara energiju kroz proces disanja mikroba u kapi prljave vode na papiru.

Tečnost koja sadrži bakterije može se koristi za napajanje senzora baziranih na papiru, a to može biti naročito korisno u oblastima i situacijama gdje je pristup električnoj energiji i resursima oskudan.

“Bilo koja vrsta organskog materijala može biti izvor bakterija za bakterijski metabolizam. Ne trebaju nam nikakvi špricevi, niti ubrizgavanja, jer papir može usisati ovakve rastovore pomoću kapilarne sile”, “, kaže Seokheun “Šon” Čoi, inženjer koji je razvio bateriju.

Baterija može se može sklopiti u veličinu kutije šibica, koristi jeftinu katodu napravljenu od tečnog nikla, koji je naprskan sa jedne strane običnog papira, a tehnika origamija je korištena za stvaranje trodimenzionalne strukture od originalne dvodimenzionalne papirne baterije.