Jeste li za prazničnu gozbu iz svemira?

Nedavno su NASA-ini astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) uživali u prazničnoj gozbi iz svemira.

Oni su, naime, jeli svježe rotkvice koje su uzgajali u orbiti, što je prvo povrće te vrste. Obrok je potvrda NASA-inih stalnih napora da uzgaja hranu u svemiru, čineći dugoročni boravak u orbiti i održivijim poduhvatom.

Obično astronauti na ISS-u ne jedu plodove svog rada. Iako su NASA-ini naučnici godinama promišljali kako uzgajati ili pripremati hranu u orbiti, hrana se gotovo uvijek zamrzava i vraća na Zemlju na analizu, bilo da je riječ o povrću ili kolačićima. Čak je i sada 10 od 19 rotkvica otišlo na Zemlju, a članovi posade ISS-a pojeli su preostalih devet.

Ali, jesti hranu uzgojenu na ovaj način nije nešto novo. Astronauti su to prvi put učinili 2015. godine, degustirajući malo zelene salate koju su uzgajali u orbiti. Istraživanje iz 2020. godine je pokazalo da se ta salata gotovo nije razlikovala od biljaka uzgajanih na Zemlji, dajući nadu u budućnost orbitalne poljoprivrede.

Uspješan eksperiment s rotkvicama dobar je znak za budućnost svemirskih putovanja, ali u neposrednijem roku to je i sjajna vijest za članove posade koji gotovo nikada ne jedu svježe proizvode.

Karl Hasenstein, vodeći istraživač projekta, rekao je za da je astronaut Kate Rubins prokomentarisala da su „rotkvice bile jednako ukusne kao i ono što je uzgajala u svom vrtu“.