Written by

Jestiva ambalaža novi korak u borbi protiv zagađenja i nestašice hrane

m:ovo m:ono| Views: 250

Hrana

Američki naučnici koji djeluju pod okriljem Ministarstva poljoprivrede SAD razvili su novu vrstu ambalaže za hranu, koja je, poput proizvoda koje štiti – jestiva. Ova hranljiva ambalaža bi mogla da zamijeni plastične folije i tako smanji količinu plastičnog otpada, ali i hrane koja završi u kontejnerima.

Istraživači su otkrili da kasein, protein koji se nalazi u mlijeku, mnogo bolje štiti hranu od široko raspostranjenih plastičnih folija. Time što sprečava prodor kiseonika i do 500 puta efikasnije, kasein može da održi hranu svježom znatno duže i tako doprinese smanjenju količine prehrambenih proizvoda koji se bacaju zbog isteka roka trajanja.

Sa druge strane, kasein je biorazgradiv. To pruža nove mogućnosti pri samoj upotrebi zapakovanog proizvoda, ali i priliku da se značajno smanji količina plastike kojom sve više zagađujemo svoju životnu sredinu.

Naposlijetku, dobra osobina ovog proteina je i to što je jestiv. Iako sam po sebi nema primamljiv ukus, postoji mogućnost obogaćivanja aromama, vitaminima i drugim dodacima, zahvaljujući čemu bi i ambalaža mogla da postane dio porcije.

Ovakva rješenja mogla bi da budu veoma korisna, ukoliko zažive unutar prehrambene industrije, jer danas između 30 i 40 procenata proizvoda završi na otpadu, iako Ujedinjene nacije procjenjuju da više od 800 miliona ljudi živi u nestašici hrane.