Još jedno poboljšanje Android Q sistema

Written by

Još jedno poboljšanje Android Q sistema

iza ugla, mobilni svijet| Views: 260

Prije nego što Android Q bude objavljen kasnije ovog ljeta, Google nastavlja da eksperimentiše sa poboljšanjem navigacije pokretom.

Da pojasnimo, tačnije da budemo precizniji, radi se o pokretu kojim se vraćate korak nazad u odnosu na radnju koju ste upravo obavili, za šta se inače koristi dugme back.

Nju bi trebalo da preuzme svajpovanje sa bilo koje bočne ivice ekrana, što je slično Apple rješenju koje je stiglo uz iPhone X.

Ovakvo upravljanje bi, zapravo, bilo usplovljeno aplikacijom koju koristite. Naime, pokretom od lijeve strane prema sredini ekrana navigacijske ladice će, naravno, u aplikacijama koje ih koriste, donekle pojaviti kako biste na taj način bili upozoreni da ih otvarate, umjesto da koristite back. One aplikacije koje ih ne koriste i dalje će vas samo vratiti korak nazad.

Problem bi svakako predstavljalo slučajno aktiviranje bočnih menija unutar aplikacije, do čega bi lako moglo doći kada prstom prevučete od jedne ka drugoj ivici ekrana. Srećom, to bi moglo da bude unaprijeđeno u narednom Android Q beta 5.

Opet, ako vam sve ovo ne zvuči pretjerano primamljivo, Android Q nudi opciju vraćanja na metodu „tri tastera“ i potpuno ignorisanje ovog unapređenja.