Written by

Jupiterovo plavetnilo – zadivljujuće fotografije daleke planete

m:ovo m:ono| Views: 118

jupiter

Ako vam je dosta ovakvih ili onakvih vijesti sa Zemlje, vrijeme je da se uputite, barem virtuelno, na malu intergalaktičku ekskurziju, a Jupiter se čini kao veoma pogodna destinacija.

Kotrljajući oblaci ogromne planete, koji penju na njenoj sjevernoj hemisferi, čine da Jupiter izgleda mirna kao Van Gogove slike na novoj fotografiji koju je snimio NASA-ina svemirska letjelica Juno.

“Svemirska letjelica Juno je snimila ovu fotografiju kada se nalazila na samo 18.906 kilometara od Jupiterovih oblaka – što je otprilike daljine između Njujorka i Perta u Australiji”, rekla je NASA u izjavi o fotografiji, koja je nastala 24. oktobra.

Ali, ne dozvolite da vas Jupiterova mirna spoljašnjnost prevari.

Jupiterov svijet je u stvari prepun oluja i ekstremnih pritisaka, koje može stvoriti samo najveća planeta u našem solarnom sistemu.

To, opet ne znači da ne možemo uživati u nevjerovatnom pogledu na Jupiterove oblake i oluje, koje je Juno je uhvatio. Inače, ova svemirska letjelica je stigla do Jupitera u julu 2016. godine

Osim toga što je napravio zapanjujuće fotografije, Juno je polako promijenio način na koji razumijemo Jupiter uopšte. Juno je dizajniran da pomogne naučnicima na Zemlji da shvate kako se tačno Jupiter formirao, posmatranjem njegove atmosfere i korišćenjem drugih instrumenata, nadajući se da će još više naučiti o misterioznoj, ogromnoj planeti milionima kilometara daleko.