Written by

Kad jedna mala ideja postane sjajan posao

prijateljstva| Views: 135

Danas ću vam ispričati kratku priču o jednom sjajnom dvojcu koji poznajem.

Neću vam reći ko su, barem ne još, jer treba prvo da čujete onaj bitni dio priče.

(nije da i oni nisu bitni – štaviše)

Dakle, njih dvoje su momak i djevojka već godinama. Oboje i dalje studenti, sa tek nekoliko ispita do kraja, ali bez ikakve ambicije da se bave profesijom za koju su se odlučili po završetku srednje škole.

Zašto?

Jer su shvatili da to jednostavno nije put kojim žele dalje. Ne čini ih srećnim. Ne kao ono šta su odabrali.

A šta su to odabrali?

Odabrali su da naprave svoj posao. Nešto šta će rasti i graditi se u skladu sa tim koliko truda ulože. Nešto šta će biti samo njihovo. I nešto šta će raditi sa užitkom.

Napravili su svoje malo preduzeće.

Ako mene pitate, to je jedna veoma hrabra odluka za koju se danas malo ko odluči.

Sve je počelo od pravljenja handmade nakita još prije 10 godina (kada je to malo ko radio), proširilo se na kreiranje i prodaju ladičara i kutija za nakit, a danas imaju toliku potražnju za svoje raznovrsne komade (ladičare, kutije, police za šolje, odlagači za šminku itd) da jedva stignu napraviti sve narudžbe koje dobiju u toku dana, sedmice i mjeseca.

Naizgled jedna potpun naivna priča, koja je mnogima izgledala kao “dodatni izvor prihoda”, prerasla je u posao i postala životni cilj. Uz malo sredstava i mnogo truda postigli su ono o čemu mnogi sanjaju. Imaju stabilan izvor prihoda, niz uspjeha, lijepo radno okruženje koje sami uređuju i jedno drugo za podršku.

A kako su tačno to uspjeli?

Ja bih rekla sa ovom formulom:

1. Imali su konkretnu ideju, onu koju mogu svojim talentom i radom da realizuju. Našli su svoju nišu, kako mi to volimo reći. I to onu u kojoj je postojala dobra potražnja.

2. Uložili su mnogo truda i rada (i nešto novaca naravno) da sve to bude zaista dobro i kvalitetno od samog početka. Jer loš proizvod se nikada neće prodavati.

3. Uradili su dobru promociju, odnosno iskoristili društvene mreže i druge vidove prezentovanja svog rada na najbolji mogući način. Zapravo, većinu posla su (pogotovo u početku) izgradili uz pomoć Instagram-a i Facebook-a.

Bez ova tri magična sastojka, koji variraju u detaljima ali im je suština uvijek ista, ne možete ni uspjeti. Ali ako ih imate, onda granice ne postoje.

Zato nemojte slijediti samo onaj put koji mislite da vam je određen, jer ništa nije unaprijed zacrtano. Vi upravljate svojim životom i gradite svoju sreću. I nikada nemojte odustajati ako imate dobru ideju. Iskoristite sve pogodnosti današnjeg vremena kako biste unaprijedili i izgradili priču do kraja.

Sa malo sredstava, internetom i jednom idejom možete zaista napraviti dobru stvar. Ako ste je već započeli, onda se za nju i borite. Radite, istražujte, isprobavajte, ali i pratite aktuelnosti, konkurse i pogodnosti, poput akcije “Mali biznis, velike priče” koju je pokrenula kompanija m:tel.

O čemu je tačno riječ?

O konkursu namijenjenom preduzećima starim do 3 godine, koja mogu osvojiti jednu od četiri nagrade koje su ujedno dio i one moje gore pomenute formule, odnosno promotivnog dijela iste. I požurite, jer traje svega još nekoliko dana, a ne traži mnogo vremena za slanje aplikacije.

A ako nemate svoje preduzeće i niste zadovoljni svojim trenutnim stanjem, možda je vrijeme da o tome počnete razmišljati.

Tako su uostalom Jovana i Saša stvorili svoj svijet. Svoj Delfin Handmade Design Store.

I za to im svaka čast.

Jednog dana ću tako i ja.

Sigurno.

Do naredne priče,

vaša L.