Written by

Kako će izgledati nova serija iPhone-a?

iza ugla, mobilni svijet| Views: 130

Prema pisanju ETNews-a, Samsung bi trebalo da kompaniji Apple proda svoj „tajni proizvod“ kad je u pitanju tehnologija za ekrane mobilnih telefona.  Naime u njihovom posebnom izvještaju navodi se kako bi Apple za proizvodnju novih iPhone-a sljedeće godine trebalo da koristi Y-OCTA Samsungov displej. Ovaj displej je do sada korišten na Samsung Galaxy S9 i Galaxy S9 Plus telefonima.

Ovo ne bi bio prvi put da Samsung svoje proizvode proda kompaniji Apple ili da se Y-OCTA displej pojavi na telefonu neke druge kompanije, ali će svakako biti prvi put da Samsung baš ovu tehnologiju proda Apple-u.

Y-OCTA ekrani su korisni iz tri razloga: oni su tanji, lakši i povoljniji za proizvodnju od tradicionalnih ekrana. Oni su napravljeni od, na dodir osjetljivog sloja koji se nalazi u samom ekranu tako da nije potrebno stavljati dodatno sloj koji će biti osjetljiv na dodir i zbog toga je povoljniji za proizvodnju.  Upravo zbog manjka tog jednog sloja, telefoni sa ovakvim ekranom su dosta lakši i tanji zbg čega možemo naslutiti da će novi modeli iPhone-a biti tanji i lakši od dosadašnjih modela.

Zanimljivo je i to što do sada nisu napravljeni Y-OCTA ekrani koji imaju notch pa se moramo zapitati da li će Apple odustti od ovog trenda u narednoj godini?