Written by

Kako da fotografišete noću pomoću pametnog telefona

kako? lako!| Views: 449

Fotografisanje uz pomoć smartfona danas je zastupljeniije nego klasičnim kamerama, odnosno digitalnim foto-aparatima. U posljednjih nekoliko kamere pametnih telefona su napredovale, ali ipak većina modela, odnosno njihove kamere imaju problem sa noćnim slikanjem.

Iako senzori kamera na pametnim telefonima mogu privući dovoljno svjetlosti tokom dana, zbog svoje malene veličine senzor jednostavno ne može ”dobiti” dovoljno svjetla u noćnim uslovima.

Nerijetko se zna dogoditi da fotografije slikane noću ispadnu mutne ili zrnaste, ali ne očajavajte – u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta uz pomoć kojih će vaše noćne fotografije biti mnogo bolje.

Manuelni/pro mod

Možda i najbolji način da se upoznate sa kamera jeste da eksperimentišete koristeći manuelni odnosno pro mod kamere. U podešavanjima možete namjestiti brzinu okidača.

Ukoliko je sporije postavite, to će više svjetla ući u senzor kamere, što je pozitivno u uslovima slabijeg osvjetljenja ali ne i po danu.

Prilagodite ISO, odnosno osjetljivost na svjetlo. Niža ISO vrijednost je bolja po danu, dok je viša ISO vrijednost bolja po noći.

Blic

Korištenje blica je jedan od razloga zbog kojeg nam fotografije fotografisane noću ispadnu znatno lošije od onih fotografsranih tokom dana.

Srećom, fotografije u uslovima lošijeg osvjetljenja postaju sve bolje i bolje, pa većini novijih vodećih uređaja neće biti potreba blic za pravljenje dobrih fotografija.

Ukoliko ste ipak uslovljeni da morate koristiti blic, poslužite se trikom profesionalnih fotografa. Pravite tamnije fotografije koje kasnije možete doraditi, odnosno malo osvijetliti i urediti sjene. Ovo je mnogo bolja opcija jer korištenjem blica nemate mogućnosti za kasnije uređjvanje i doradu fotografije.

Pravilo trećina

Osnovno fotografsko pravilo kaže to da prizor na vašem mobilnom telefonu podijelite u devet dijelova, što možete postići uključivanjem mreže u postavkama kamere, te predmet koji fotografišete postavite na mjestima gdje se sijeku linije.

HDR

HDR opcija omogućava “hvatanje” više detalja, a najbolje funkcioniše na pejzažnim fotografijama na kojim bi kombinacija tamnih sjena i svijetlog neba rezultovalo lošijim fotografijama. Na novijim pametnim telefonima aplikacija kamere automatski određuje hoće li koristiti HDR mod ili ne, dok je na nekim uređajima potrebno manuelno uključiti i isključiti ovu opciju.

Aplikacije za uređivanje

Mnogi telefoni dolaze sa već ugrađenim alatima za uređivanje fotografija, a vjerovatno ste primjetili da Google Photos aplikacija sama nudi opciju automatskog popravljanja i uljepšavanja fotografija. Uvijek možete koristiti i neku drugu aplikaciju za uređivanje fotografija, a izbor je veoma širok.

Koristite tronožac

Ukoliko vaš telefon nema stabilizaciju kamere, a čak i ako postoji optički stabilizacija, tripod, odnosno tronožac je poželjan za pravljenje fotografija sa manjom brzinom okidanja.

Slikajte što više fotografija

Savjet koji često daju i profesionalni fotografi je napravite što više fotografija. Logično, uvijek će se naći će par fotografija koje će se izdvojiti od ostalih.