Written by

Kako da izmjenite font na Androidu

mobilni svijet, u žiži| Views: 211

Promjena fonta može biti neophodno kako bi vaš telefon bio upotrebljiviji, ili kada jednostavno želite da jednostavan način osvježiti i promijeniti njegov izgled. Bez obzira na razlog, prebacivanje fontova za Android uređaje nije tako teško kao što zvuči.

Srećom, Android dozvoljava da ga mijenjate i prilagođavate svojim potrebama. Osim mjenjanja pozadina, tema i ikonica, postoji i jedna opcija za koju dosta korisnika ne zna – možete da promijenite i font, ukoliko vam se tekst čini previše sitan, ili ukoliko mislite da je prevelik može da bude manji.

Evo kako da to učiniti putem podešavanja uređaja ili aplikacija trećih strana, odnosno nezavisnih proizvođača.

Prvo treba da potražite „Display“ (ekran) u podešavanjima, a zatim da pritisnete opciju „Font“ (style) i da odaberete željeni font.  Nakon što izvršite promjene, novi font koji ste izabrali će se prikazati na vaše uređaju i nekim aplikacijama.

Aplikacija iFont

Možete i da skinete druge fontove ukoliko vam se postojeći ne sviđaju. Potražite ih u Play prodavnici i preuzmite ih. Aplikacija iFont bi vam takođe mogla biti od koristi. Jedine zamjerke korisnika su se ticale povremene ograničenosti aplikacije, koja je, navodno, besprijekorno funkcionisala isključivo na Samsung uređajima. Ipak, ukoliko se odlučite na instalaciju uradite sljedeće:

  • Dozvolite instalaciju aplikacija sa nepoznatih izvora (“Unknown Sources”). Ovu opciju nađite tako što ćete pokrenuti podešavanja, a potom postavke sigurnosti (Settings > Security).
  • Pokrenite iFont.
  • Izaberite naziv fonta koji želite da instalirate.
  • Pokrenite opciju preuzimanja (Download).
  • Izaberite opciju Set ili pokrenite podešavanja, a potom i Display > Font Style gdje bi se vaš novi font trebao nalaziti na vrhu liste.
  • Vaš font je sada instaliran i spreman za pokretanje.