prebacivanje bookmarska

Written by

Kako da jednostavno sačuvate i prebacite sve bookmarks-e u drugi pretraživač

kako? lako!| Views: 2948

prebacivanje bookmarska

Većina podataka koji su sadržani u našim pretraživačima nisu relevantni, jer se istorija pretraživanja lako može obrisati, a cookie-ji nakon nekog vremena nestaju. Ipak, bookmarks-i su drugačiji zato što vam i dopuštaju njihov izvoz i uvoz, što je idealno za stvaranje sigurnosnih kopija i migracije između različitih pretraživača.

Svi pretraživači mogu eksportovati vaše bookmarks-e kao HTML dokumente, te takođe mogu importovati HTML file-ove, tako da možete koristiti ovaj trik da omiljene sačuvane linkove prebacujete između Chrome-a, Firefox-a, Internet Explorer-a ili bilo kojeg drugog pretraživača.

Google Chrome

Kliknite na Chrome meni ikonu koja se nalazi u gornjem desnom uglu pretraživač, pronađite “Bookmarks” i odaberite “Bookmarks Manager” opciju (možete još brže otvoriti ovu opciju ukoliko pritisnete Ctrl+Shift+O).

google chrome bookmarks

Kliknite na opciju “Organize menu” i odaberite “Select bookmarks to HTML file”. (Kako biste importovali vaše bookmarks-e kasnije, odaberite “Import bookmarks from HTML file”opciju)

google chrome bookmarks2

Chrome će HTML dokumentu dodijeliti ime koje sadrži trenutni datum.

 

Mozilla Firefox

Kliknite na Firefox meni, odaberite “Bookmarks” i nakon toga opciju “Show All Bookmarks” (možete brže doći do ove opcije ako kliknete na Ctrl+Shift+B).

mozzila bookamarks

Kliknite na “Import and Backup” te selektujte “Export Bookmarks to HTML” opciju (backup opcija će stvoriti .json file, koji drugi pretraživači ne mogu otvoriti). Iskoristite “Import Bookmarks from HTML” opciju, kako biste importovali bookmarks-e u budućnosti.

mozzila bookamarks2

Firefox će backup dokumentu dati ime “bookmarks.html”, a vi možete promijenite naziv dokumenta i dodati više informacija kao što je, recimo, datum.

 

Internet Explorer

Kliknite na ikonicu u obliku zvjezdice, zatim kliknite na malenu strelicu koja se nalazi desno od opcije “Add to favorites” i odaberite “Import and Export”.

internet explorer bookmakrs

Odaberite “Export to a file” opciju i kliknite na “next”.

internet explorer bookmakrs2

Označite opciju “Favorites” i kliknite na “Next”.

internet explorer bookmakrs3

Odaberite favorite koje želite eksportovati – kako biste eksportovali sve vaše favorite, odaberite folder koji se nalazi na vrhu.

internet explorer bookmakrs4

Odaberite naziv za dokument. Ovaj folder će se automatski zvati bookmark.htm, ali vi ga možete preimenovati u naziv koji uključuje datum, kako biste ga kasnije lakše pronašli. Zatim kliknite na “Export” i biće kreiran vaš backup dokument.

internet explorer bookmakrs5

 

Opera

Kliknite na Opera meni, pronađite “Bookmarks” i odaberite opciju “Manage Bookmarks” (umjesto toga možete pritisnuti tastere Ctrl+Shift+B).

 opera bookmarks

Kliknite na “File” meni i odaberite “Export as HTML” opciju (inače će se dokumenti eksportovati u .adr formatu, koji drugi pretraživači ne mogu otvoriti)

opera bookmarks2

Odaberite naziv kao što je bookmarks_date.html, te unesite trenutni datum.