Written by

Kako da koristite Google Assistant-a na pametnom satu

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 442

Kompanija Google je prije nekoliko mjeseci poželjela da promijeni operativni sistem za pametne satove i tako je kreirala Wear OS. Jedna od glavnih karakteristika ovog novog operativnog sistema jeste integracija sa Google Assistant-om. Google je želio da upozna korisnike sa korištenjem vrtuelnog asistenta te da ih podstakne da ga na neki način ubace u svoj svakodnevni život. Kako da ga konfigurišete i šta sve možete s njim saznaćete ako nastavite sa čitanjem.

Da biste koristili Google Assistant potrebno vam je:

  • The Wear OS aplikacija.
  • Google nalog na vašem pametnom satu. Ako već niste ulogovani idite na Settings > Add an account > Accounts > Add Google Account.
  • Da je vaš pametni sat konfigurisan na jedan od ponuđenih jezika.
  • Da je vaš sat povezan na internet.

Postoje dva načina putem kojih možete koristiti Google Assistant-a:

1. Pristisnite i držite tipku za paljenje i odmah će vam se pojaviti poruka „Hello, how can I help you?“. Nakon toga postavite vaše pitanje. Na nekim modelima asistentu možete pristupiti tako što ćete preći prstom s lijeve na desnu stranu ekrana.

2. Možete ga konfigurista pomoću „OK Google“ komande. Na upaljenom ekranu, pređite prstom odozdo prema gore. Idite na Settings > Personalization > i uključite OK Google detekciju.  Nakon toga svaki put kad želite pitati asistenta nešto, jednostavno recite ove dvije magične riječi i on će vam biti na raspolaganju.

Šta sve možete pitati Google Assistant-a?

Sigurno ste donekle upoznati sa svim opcijama koje virtuelni asistent nud, ali to je aplikacija koja se razvija i stalno dodaje neke novitete. Ovo su neke od najkorisnijih funkcija koje ima:

Možete pitati o stanju o saobraćaju, narediti da pozove nekoga sa vaše kontakt liste, pitati kako se nešto kaže na nekom stranom jeziku pa sve do toga da namjesti alarm u određeno vrijeme.