Written by

Kako da najlakše izmjerite performanse vašeg telefona?

kako? lako!| Views: 820

antutu

Sintetičko testiranje performansi mobilnih telefona i tablet računara sve više se koristi prilikom izbora mobilnih uređaja. Mjerenje brzine namjenskim aplikacijama svakako je jedan od najbržih vidova za uočavanje razlika između različitih modela mobilnih telefona i tableta. Svi oni koji su barem jednom pokrenuli neku od tih aplikacija su se uvjerili u prednosti ovakvog načina testiranja.

Danas je poprilično bitno koliko mobilni telefon ima jak procesor ima, koliko RAM memorije posjeduje, koliko skladištnog prostora na raspolaganju imamo itd. S obzirom na to da postoji više vrsta procesora koji rade na raznim frekvencijama i principima, bitno je da postoji nekakva aplikacija koja može uporediti razne tipove telefona da bi dobili ispravno poređenje i da biste saznali gdje se vaš telefon nalazi u trci sa najboljim modelima.

Najraširenija i najpopularnija aplikacija za takve testove je AnTuTu Benchmark. Ono što je izdvaja od ostalih jeste spektar testova koji pokriva gotovo sve elemente koji utiču na performanse uređaja. Aplikacija testira radnu memoriju, grafiku, brzinu procesora, a može testirati i stabilnost. Memorija se provjerava brzinom zapisivanja i čitanja podataka u radnu memoriju i SD karticu koje procesor obrađuje. Grafički procesor se provjerava izvođenjem 2D i 3D animacija time mjereći FPS (frejmove po sekundi). Čak je i zanimljivo gledati test grafike jer izgleda kao igrica. AnTuTu služi odlično za poređenje različitih telefona, ali i istih modela sa različitim softverima.

Pored testa, tu je i prikaz informacija o hardveru uređaja, koji podrazumjeva brzinu i tip procesora, podržane setove instrukcija, količinu slobodne memorije i mnošto drugih korisnih detalja. Dobijeni rezultati se prikazuju brojčano kao zbir svih ocjena na pojedinom testu. Rezultati se zatim upoređuju sa poznatim uređajima kao što su Samsung Galaxy S, Nexus, HTC One itd. Šlag na torti svakako je mogućnost slanja rezultata u ogromnu online bazu, što će vam pomoći da uporedite svoj uređaj sa drugima.

Top 10 smartfona u 2015. godini prema AnTuTu

Ako kupujete pametni telefon, evo najboljih deset Android „pogonjenih“ trenutno na tržištu. Treba znati, ovih deset uređaja ne odnosi se na uređaje koji su tek “izbačeni” na tržište nego one koji se na njemu trenutno nalaze, što znači da su mogli biti proizvedeni i plasirani prije 2015. godine. Pa evo što AnTuTu kaže:

1. Samsung Galaxy S6 – postigao je 67,620 (osmojezgreni Exynos 7420 64-bit procesor)
2. Samsung Galaxy S6 – postigao je 62,373 (osmojezgreni Exynos 7420 64-bit procesor)
3. HTC One M9 – postigao je 52,709 (osmojezgreni Qualcomm Snapdragon 810 64-bit procesor)
4. Samsung Galaxy S5 – postigao je 49,355 (četverojezgreni LTE-A Snapdragon 805 procesor)
5. Meizu MX4 – postigao je 49,305 (četverojezgreni MediaTek Cortex-A17 procesor)
6. Motorola Nexus 6 – postigao je 49,145 (četverojezgreni Qualcomm Snapdragon 805 procesor)
7. Samsung Galaxy Note 4 – postigao je 49,140 (četverojezgreni Qualcomm Snapdragon 805 procesor)
8. Motorola Droid Turbo – postigao je 48,695 (četverojezgreni Qualcomm Snapdragon 805 procesor)
9. LG G Flex – postigao je 48,605 (četverojezgreni Qualcomm Snapdragon 810 procesor)
10. OnePlus One – postigao je 47,550 (četverojezgreni Qualcomm Snapdragon 801 procesor)