mikrofiber krpa

Written by

Kako da očistite i dezinfikujete telefon uz pomoć predmeta koje imate u kući

kako? lako!| Views: 924

Zapitate li se ikada koliko je čist, odnosno prljav vaš mobilni telefon? Neke analize kažu da na našem moblinom ljubimcu ima 18 puta više bakterija nego na ručki vrata na javnom mjestu, a sigurni smo da na nju ne biste naslonili svoje lice. Znajte da brisanje telefona rukavom ne pomaže.

Slijedi nekoliko savjeta kako očistiti svoje mobilne telefone uz pomoć onoga što već, najvjerovatnije, imate u kući, ali prije nego što počnete sa čišćenjem diskonektujte telefon sa bilo kog spoljašnjeg izvora energije, isključite ga potpuno i uklonite bateriju ukoliko možete, te začepite otvore ljepljivom trakom kako bi spriječili da tečnost prodre u unutrašnjost telefona. Svakako je bitno biti pažljiv pri čišćenju.

 

Tanka mikrofiber krpa

mikrofiber krpa

Možete iskorisiti i onu koju koristite za čišćenje naočara. Ove krpice će ukloniti masne tragove prstiju, fleke i ostale prljavštine sa ekrana i sa ostatka telefona.

  • Pokvasite ugao krpice sa malo vode. Ne nasosite vodu direktno na telefon – voda i telefoni se ne miješaju, osim onih vodootpornih
  • Nježno izbrišite površinu telefona mokrim dijelom krpice
  • Suhi dio krpice upotrebite kako bi uklonili sve tragove vlage
  • Nemojte koristiti abrazivne materijale, papirne maramice ili slične materijale jer oni ostavljaju tragove i mogu oštetiti površinu

 

Štapići za uši

stapici za usi

Onu su idelani za uklanjanje nečistoća i tragova prašine sa mjesta na kojima je teško doprijeti krpicom. Štapići za uši su idealni i za čišćenje teško dostupnih dijelova kavera za telefone. Jednostavno, njima prebrišite sve procjepe, udubljenja i teško dostupna mjesta.

 

Miks vode i medicinskog alkohola

Napravite mix u omjeru od 60 % vode i 40 % medicinskog alkohola, koji mnogi od nas imaju kod kuće, a koji svakako možete nabaviti u lokalnoj apoteci. Mješavina u ovm omjeru neće oštetiti telefon, a efikasno će ukloniti bakterije sa njegove površine. (Apple, ipak ne preporučuje ovaj savjet za njihove proizvode)

 

Miks vode i bijelog sirća

Ova mikstura je takođe efikasna za čišćenje i dezinfekciju. Napravite mješavinu od 50 % vode i 50 % bijelog sirćeta.

Svakako primjenjujte pravila iz savjeta broj jedan pri čišćenju telefona mješavinom vode i alkohola ili mješavonom vode i sirćeta, koristite krpicu od mikrofibera, ne nanosite tečnost direktno na telefon, te svakako posušite telefon suhim dijelom krpice.