facebook o vama

Written by

Kako da otkrijete šta sve Facebook zna o vama?

kako? lako!| Views: 192

facebook o vama

Postoji nepisani dogovor na koji svaki korisnik pristane kada napravi svoj Facebook profil. Facebook je besplatan i zabavan za upotrebu, ali istovremeno prati vašu aktivnost i sadržaje koje postavljate kako bi pomogao oglašivačima.

Jedini način da se riješite reklama na Facebook-u, jeste da u potpunosti obrišete svoj korisnički profil. Ipak, situacija nije tako beznadežna, budući da u velikoj mjeri možete kontrolisati kakve reklame će vam se pojavljivati na profilu.

Facebook vam pokazuje reklame u skladu sa onim što zna o vama i stvarima koje volite. Postoje dva načina na koja Facebook ovo otkriva:

  1. Informacije koje sami direktno pružate (ime, godine, bračni status, mjesto stanovanja, posao, škola u koju ste išli…)
  2. Stvari koje ste lajkovali na Facebook-u, kao i web stranice koje posjećujete nakon što napustite ovu društvenu mrežu. Mnoge stranice mogu da prate aktivnost svojih korisnika na ovaj način putem cookie-ja.

Jednostavno je vidjeti stvari koje ste direktno podijelili na Facebook-u na svom profilu. Kako biste promijenili podešavanja ili se informisali o podešavanjima koja trenutno imate, morate pronaći alatku “Ad Preferences”.

Ovu alatku nije tako lako pronaći, a najbolji način je da pretražite kontrole koje je Facebook ugradio u same oglase. Otvorite vaš Facebook “News Feed”, pređite klikom miša preko bilo kojeg oglasa koji vidite u gornjem desnom dijelu ekrana i potražite maleni “x”, koji se nalazi u uglu oglasa. Kliknite na taj “x”.

oglas fb

Zatim nađite strelicu koja se pojavljuje nakon pitanja “Zašto ovo vidim?”. Kliknite na nju.

oglas fb 2

Tu ćete pronaći link do opcije “Ad Preferences”. Kliknite na “Manage Your Ad Preferences”.

facebook ads

Pojaviće vam se generička lista. Ispod svakog ispisa nalazi se specifična kategorija i stvari kojima ste dali svoj lajk. To je ono što najviše utiče na oglase koje viđate na svojoj stranici.

fb ads