Written by

Kako da poboljšate preciznost GPS-a

mobilni svijet, u žiži| Views: 586

 

Veliki broj korisnika Android telefona, korisiteći prednosti koje ovaj popularni operativni sistem posjeduje, je zamijenio GPS navigacije sa mobilnim uređajima koje imaju integrisan GPS risiver.

Danas vam donosimo nekoliko savjeta kako biste poboljšali GPS signal na svom Android telefonu?

Prebacite se na mod “Visoka preciznost”

Ukoliko želite kvalitetan i precizan GPS signal na android uređaju, morate biti spremni na nešto veću potrošnju baterije nego što je vaša uobičajena potrošnja. Ipak, kada god vam GPS signal nije neophodan možete vratiti ovu opciju na standardne vrijednosti.

Idite na opciju Podešavanje–Lokacija i uključite opciju Lokacija

Pronađite opciju Režim i čekirajte opciju Visoka preciznost. Iako će trošiti više baterije, opcija će i koristiti sve postojeće Wi-Fi mreže i ostale resurse kako bi GPS signal bio što precizniji.

Kalibrišite kompas telefona

Potencijalan uzrok lošeg kvaliteta i preciznosti GPS signala je i nekalibrisan kompas uređaja.

Uređaj dobija neprecizne i netačne orijentacione informacije o trenutnoj lokaciji koje prouzrokuju nepravilnosti u radu navigacionih aplikacija.

Poželjno je izvršiti kalibrisanje kompasa vašeg android uređaja. Ako vaš uređaj nema ugrađenu opciju za kalibracicja, najbolja aplikacija  je GPS Essentials, koja pored drugih i kvalitetnih opcija ima i opciju za kalibrisanje kompasa uređaja. Samo je potrebno da rotirate telefon po tri puta oko svake njegove ose. Uradite ovo nekoliko puta i kompas će vrlo brzo biti kalibrisan i vratiće se u normalu.

Koristite A-GPS

Android telefoni i android GPS navigacija koriste takozvani Assisted GPS ili A-GPS za određivanje vaše trenutne pozicije. A -GPS ne koristi u ovu svrhu samo GPS satelite već i obližnje GSM predajnike i Wi-FI mreže kako bi što preciznije odrediio trenutnu poziciju korisnika i najbrže fiksirao GPS satelite.U pravo zbog svega ovoga prvo što bi ste trebali da uradite jeste da uključite ovu opciju.