Written by

Kako da podatke prebacite na microSD karticu?

kako? lako!| Views: 2297

19fadb479fb99456c879a8f8d5c082ab

Mnogi jeftiniji ili stariji Android telefoni dolaze sa skromnih 4 ili 8 GB prostora za skladištenje podataka, a mnogim korisnicima čak ni 16GB prostora nije dovoljno ukoliko počnu preuzimanje aplikacija, podese visoke rezolucije slika i video snimaka. Srećom, većina Android telefona ima predviđeno proširenja memorije microSD karticama.

Ukoliko muku mučite sa memorijom kartica je svakako spas, ali prije nego što kupite microSD karticu, provjerite koliki će kapacitet kartice vaš telefon podržati. Skuplji modeli telefona imaju tendenciju da podržavaju proširenja i do 128GB, dok mnogi jeftiniji Android uređaji prihvataju proširenja do samo 32GB. Iskreno govoreći, 32GB će biti dovoljno za većinu ljudi, a takvu karticu možete lako nabaviti u nekoj od radnji za mobilne telefone.

Kada nabavite karticu, lako je podesiti da se svi novi sadržaji skladište na istu. Ali šta je sa aplikacijama koje se već nalaze na telefonu?

Prvo, moramo razjasniti nešto jako važno, a to je da ne mogu sve aplikacije biti premještene na microSD karticu. To znači sljedeće: telefoni koji imaju tek 4 ili 8GB interne memorije, ipak, mogu upasti u probleme, čak i sa umetnutom microSD karticom. Uzrok toga da aplikacija ne može biti premještena na microSD može ležati u app developeru, a ponekad, čak i u proizvođaču telefona.

Ukoliko aplikacija može biti premještena microSD karticu, opciju za to ćete pronaći u podešavanjima, u dijelu označenom kao „Upravljanje aplikacijama“. Tu ćete vidjeti sve aplikacije koje ste preuzeli na svoj telefon. U istom dijelu, zavisno od telefona- u lijevom ili desnom dijelu, vidjećete i aplikacije koje su smještene na SD kartici.

Da biste premjestili aplikaciju na microSD na karticu, dodirnite željenu aplikaciju i pojaviće vam se opcija ‘premjestiti na SD karticu’. Izaberite ovu opciju i sačekajte nekoliko trenutaka (dok traje premještanje, na šta će vam telefon i sam ukazati). Kada premještanje bude završeno, opcija koja vam se u početku prikazala biće izmijenjena u ‘Premjesti na telefon “. Premještenu aplikaciju ćete sada imati na popisu aplikacija koje se nalaze na SD kartici.

Ponekad će opcija „premjestiti na SD karticu“ biti sivo obojena, što znači da je u pitanju „predinstalirana“ aplikacija koja ne može biti premještena na microSD.

Korisno je pomenuti da postoje mnoge besplatne aplikacije, koje ovaj posao mogu uraditi za vas. Naravno, ako ste zabrinuti za memoriju, dodatna aplikacija vas neće mnogo obradovati, ali je možete izbrisati nakon što odradi svoj posao.

Drugi, za neke čak i jednostavniji i brži način, za prebacivanje fotografija, videa, muzike i drugih datoteka na microSD kartice je da to učinite uz pomoć vašeg računara. Jednostavno, pomoću USB kabla povežete vaš telefon na računar, a zatim otvorite novi prozor za pregled sadržaja. Prikazaće vam se odvojeno interna memorija telefona od SD kartice, kao dva odvojena medija za skladištenje podataka. Sve što treba da uradite je da željene podatke premjestite u folder SD kartice, a potom bezbjedno uklonite telefon sa USB porta vašeg računara.