Written by

Kako da podesite svoj prvi Android uređaj?

moj android| Views: 275

androidpit-google-play-store-hero-1-w782

Ukoliko ste za praznike ili uspješan završetak prvog polugodišta u školi dobili Android telefon, prije nego što počnete da uživate u svim njegovim čarima, potrebno je da namjestite sve parametre kako bi funkcionisao na najbolji mogući način.

U nastavku teksta ćemo vam objasniti, korak po korak, kako da podesite vaš novi uređaj. Čak i ako vam je to prvi smartfon u životu uvjerićetete se koliko je to zapravo jednostavno.

Ubacivanje SIM kartice

Jedan od prvih koraka sa kojim se susreću novi korisnici je ubacivanje SIM kartice. Doskorašnji problem je bio taj, što se slot za SIM karticu nalazio ispod baterije, pa je bilo potrebno spretno skinuti poklopac telefona. Noviji telefoni uglavnom imaju slot sa strane telefona koji se vadi pomoću iglice (dobija se u paketu sa uređajem) te je na ovaj način olakšano ubacivanje SIM kartice u telefon.
Ono što je jako bitno kada je SIM kartica u pitanju je da utvrdite koje veličine je slot za karticu. Postoje tri tipa SIM kartica. Nekada je većina SIM kartica bila klasične veličine, ali je nakon toga uveden MicroSIM koji je veličine MicroSD kartice. Ipak, u posljednje vrijeme sve veći broj telefona posjeduje NanoSIM koji je najmanje veličine, pa će vam za korištenje mobilnog telefona biti potrebna ova vrste kartice.

Unošenje PIN koda

Kada prvi put uključite telefon, moguće je da će se od vas tražiti da ukucate PIN kod kartice. Ukoliko ste kupili telefon putem mrežnog operatera PIN kod je najčešće ispisan na kartici sa koje ste skinuli SIM karticu. Tačan PIN kod je potrebno unijeti u telefon. PIN uvijek sadrži četiri broja, a ukoliko vam je suviše komplikovano svaki put ga ukucavati možete ga jednostavno isključiti u opcijama.

Odabir jezika

Naredni korak je onaj gdje treba da odaberete jezik. Odaberite jezik koji vama odgovara i dodirnite na taster “započnite” (start). Ukoliko nemate srpski jezik, odnosno jezik koji razumijete, odaberite engelski jezik ili neki drugi koji vam najbolje odgovara.

Povezivanje na Wi-Fi

Pod pretpostavkom da imate Wi-Fi u kući, kancelariji ili kafiću potrebno je da  unesete šifru kako bi se povezali na internet. Ukoliko je Wi-Fi mreža otključana nema potrebe da unosite šifru. U slučaju da ne želite da se povežete na WiFi ili da ne postoje WiFi konekcije samo dodirnite na taster “preskoči” (skip).

Podešavanje Google naloga

Dolazimo do jako bitnog koraka kada je podešavanje Androd telefona u pitanju. Kako biste mogli da koristite aplikacije i servise, ali i Google Play prodavnicu neophodno je da podesite Google nalog. Većina vas već ima otvoren Google račun, odnosno Gmail, ali ako ga ipak nemate preporučujemo vam da ga kreirate. Uvijek je dobro koristiti jedinstven Google nalog jer se na njemu skladište sve vaše aktivnosti (aplikacije, fotografije, kontakti i sl.) Ukoliko kupite novi telefon nećete morati sve iznova unositi i instalirati jer se prijavljivanjem na svoj postojeći Google nalog svi podaci ponovo vraćaju na telefon.

Prijavljivanje na ostale servise

Android telefoni danas uglavnom dolaze sa većinom preinstaliranih aplikacija za skladištenje, odnosno popularni „cloud“ servisi. Najpoznatiji među njima su Dropbox, Box, Google Drive itd. Ukoliko već koristite te servise, lako se možete povezati na njih na način da se ulogujete, ali ako nemate svoj nalog poželjno je da otvorite novi nalog i prijavite se.
Zašto su ovi servisi bitni? Razlog je veoma jednostavan. Memorija u „oblaku“ sigurnija je od svih ostalih memorija poput  memorije u telefonu, USB stika, memorijske kartice, prenosivog hard diska, ili nekog drugog urađaja koje možete izgubiti. Još jedna prednost, ma koliko vam bilo ovaj vid skladištenja bio rizičan, da svim svojim podacima možete pristupiti sa bilo kog drugog uređaja.

Instalirajte ostale aplikacije

Osim preinstaliranih i Google aplikacija, u Google Play prodavnici nalazi se preko 1,3 miliona objavljenih aplikacija koje su preuzete preko 50 milijardi puta. Tu ćete svakako naći nešto za sebe pa slobodno možete da krenete u potragu za njima.

Nadogradnja sistema

Najnovija verzija Android operativnog sistema je Android 6.0 Marshmallow, ali vaš telefon može da radi na bilo kojoj Android verziji. U aktuelnim modelima na tržištu najčešće se mogu pronaći telefoni sa KitKat ili LolliPop verzijom Androida.  Ukoliko je ipak predviđena nadogradnja sa vašeg postojećeg OS-a, savjetujemo vam da to uradite i uživate u novom doživljaju i boljim performansama vašeg uređaja.

Sada kada smo vam objasnili osnove korištenja Android telefona predlažemo vam da sami nastavite sa istraživanjem mnogobrojnih mogućnosti, koje vam najpopularniji operativni sistem za mobilne uređaje nudi i postanete napredniji Android korisnik.