Kako da postanete majstor obrade fotografija?

Digital camera capturing

Ukoliko ste ljubitelj fotografije i gotovo svakodnevno kamerom “hvatate” omiljene trenutke, potrebno je da sebi osigurate kvalitetne alatke kojima će svaka slika izgledati profesionalno. Zato vam donosimo preporuku nekoliko softvera pomoću kojih će postati pravi majstori fotografije. 

  • GIMP

Poznat i kao GNU Image Manipulation Program, GMP je jedan od najmoćnijih editora fotografija na koji možete da naiđete. Posjeduje nevjerovatne alatke, poput onih koje biste očekivali na nekom od premium softvera, a svako malo se nadograđuje novima. Ako se nekada koristili Photoshop, nećete imati problema sa korištenjem ovog softvera jer su zasnovani na sličnim parametrima. Pokrenite GIMP i uživajte u brojnim dodacima, maskama, stepenovanjima i svemu onome što je potrebno kako biste dobili željeni proizvod. 

  • Paint.NET

Jednostavnost upotrebe je jedna od glavnih aduta softvera Paint.NET. Radi se o brzom i efikasnom programu koji je idealan za sitnije izmjene i dorade fotografija koje ne zahtijevaju složenost koju može da ponudi GIMP, recimo. Ako ste pomislili da je u pitanju klon Microsoft-ovog bazičnog Paint-a, to nije slučaj, iako je inicijalno bio predviđen da ga zamijeni. Radi se dosta naprednijem photo-editoru koji će zadovoljiti vaše svakodnevne potrebe. 

  • Photo Pos Pro

Iako nije poznat kao prethodna dva primjera, radi se o editoru sa naprednim alatkama za unapređenje fotografija. Njegov interfes je pametniji i dosta pristupačniji, čak i od onog koji posjeduje GIMP. Photo Pos Pro, osim osnovnih funkcija za uređivanje, posjeduje i četkicu za uklanjanje suvišnih efekata prvobitno zabilježenih na neobrađenim fotografijama, a što korisnku štedi vrijeme kada sređuje veću količinu fotografija. 

 

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se