Written by

Kako da prebacite kontakte sa iOs-a na Android

mobilni svijet, u žiži| Views: 279

Odlučili ste da iPhone zamijenite Android uređajem i tražite najjednostavniji način da sve kontakte sa starog telefona prebacite na novi? Postoje tri jednostavne metode koje će vam ovaj proces olakšati. Ranije smo sve to morali obavljati ručno, ali tehnologija je napredovala do te mjere da nam je čak i ovaj segment olakšan.

Prebacivanje kontakata putem Google naloga
Metoda koja se sigurno najčešće koristi jeste prebacivanje kontakata putem Google naloga. Da biste pokrenuli Android uređaj neophodan vam je Google nalog. Možete ga otvoriti na pametnom telefonu, ali i na desktopu. Kada ste napravili Google nalog uzmite iPhone i nađite “Mail, Contacts, Calendars” sekciju koja se nalazi u podešavanjima. Kliknite na Add Account i odaberite Gmail opciju pa ukucajte svoje podatke. iPhone će vam postaviti pitanje koje podatke želite povezati, odaberite kontakte i ostalo što želite, potvrdite i to je to. kada krene prebacivanje fajlova moraćete biti malo strpljivi jer može potrajati.

Prebacivanje podataka putem Cloud-a
Ako imate iCloud koji je aktivan na vašem iPhone-u, onda je ovo najbolja opcija za prebacivanje podataka jer je najbrža. Na vašem telefonu kliknite na podešavanja, zatim odaberite “Mail, Contacts, Calendars”, odaberite Accounts gdje bi trebalo da se prikaže iCloud. Odaberite tu opciju zatim prebacite na kontakte. Nakon toga iPhone će od vas zatražiti da prebacite kontakte uređaja na iCloud. Kada se ovaj proces završi idite na icloud.com, na pretraživaču vašeg računara, prijavite se putem Apple ID-a, odaberite Contacts, idite na podešavanja, kliknite na SelectAll, pa ponovo kliknite na ikonicu podešavanja i odaberite Export vCard.

Nakon toga idite na gmail.com, kliknite na Mail dugme, odaberite Contacts, kliknite na More, odaberite Import, zatim Chose File pa sačuvajte vCard fajl. Nakon što se svi kontakti prebace Gmail će ih sve prikazati pa možete obrisati duple kontakte ili one koje više ne želite imati u svom novom telefonu.

Transfer putem iTunes-a
Ako su vaši kontakti pohranjeni lokalno ili koristite nalog koji nije Gmail, kontakte možete prebaciti putem iTunes aplikacije na Windows ili Mac računaru. Prvo što treba da uradite jeste da povežete iPhone sa računarom, otvorite iTunes i idete na ekran uređaja klikom na iPhone u gornjem desno uglu. Otvorite karticu Info, označite polje pored stavke “Sinhronizuj kontakte sa”, odaberite Google kontakte iz padajućeg menija, a zatim unesite podatke o Google nalogu kada se to od vas bude tražilo.

Nakon što iPhone završi sinhronizaciju, ulogujte se a Android uređaj pomoću Google account podataka i svi kontakti bi trebalo da budu tamo.