Written by

Kako da pristupite svom računaru sa drugog računara

kako? lako!| Views: 256

Jeste li ikada poželjeli da pristupite pojedinim fajlovima na vašem računaru na poslu dok radite od kuće? Treba vam izvještaj koji trebate predati za 15 minuta, a ostao je na vašem kućnom računaru? Jeste li znali da možete podesiti vaše računare tako da vam bude dostupni bilo gdje na svijetu, sa bilo kojeg drugog računara. Postoje mnogi načina kako to da učinite, uključujući već ugrađene alate, razne programe i rješenja koja se baziraju na browser-ima.

Ovoga puta ćemo vam pokazati kako to da učinite koristeći Google Chrome, pomoću dodatka koji se zove Remote Desktop.

chrome remote

Instalacija Remote Desktop dodatka

Prvo instalirajte Remote Desktop ekstenziju koju možete naći u Google Chrome prodavnici i koja je besplatna. Budite oprezni i instalirajte samo onaj dodatak iza kojeg stoji potpisan Google Chrome team. Takođe, morate instalirati Chrome ekstenziju na računar kojem želite pristupiti, kao i na računar sa kojeg pristupate.

chrome remote2

Omogućite pristup na daljinu

Na računaru kojem želite pristupati, otvorite Remote Desktop aplikaciju koju ste instalirali na Chrome. Prijavite se sa vašim Google profilom, a zatim kliknite na “Enable remote connections”.

chrome remote3

Kreirajte PIN

Kao dodatni nivo sigurnosti, možete stvoriti PIN, koji će biti obavezan svaki puta kada ostvarite vezu između računara. To će pomoći zaštiti vašeg računara, čak i ako je neko uspije da ugrozi vaš Google nalog.

chrome remote3

Instalirajte komponente

Nakon što kreirate vaš PIN, program za daljinsko povezivanje će biti instaliran na računaru. Možda ćete morati da potvrdite ove instalacije, zavisno o sigurnosnim postavkama na vašem računaru.

chrome remote4

Onemogućite “Sleep mode”

Nećete moći da se povežete sa računarom koji je u “Sleep” ili “Hibernate” modu. Provjerite to i isključite ukoliko želite da povežete daljinski računare. Otvorite “Control Panel”, a zatim izaberite “Power Options” i kliknite na “Change plan settings” link. Postavite “Sleep” i “Hibrnate” na “Never”. Kliknite na dugme “Save changes” kada završite sa izmjenama.

chrome remote5

Povezivanje sa računarom

Na računaru sa kojeg se povezujete, otvorite Chrome Remote Desktop aplikaciju. Kliknite na dugme “Get started” i odaberite računar sa kojim želite da se povežete. Bićete upitani za PIN, a kada ga unesete bićete povezani. Naravno, moći ćete da izberete samo računare koje ste prethodno povezali sa vašim Google nalogom.

chrome remote6

Koristite udaljeni računar

Ekran vašeg udaljenog računara će biti prikazan u Google Chrome-u. Možda ćete primijetiti kraće kašnjenje kada koristite udaljeni računar, jer komande treba da se pošalju preko interneta kako bi se veza ostvarila. Ukoliko želite da pošaljete komande kao što su Ctrl + Alt + Del i Print Screen, koristite dugme “Send Keys” za slanje ključnih komandi udaljenom računaru. Kako biste prekinuli vezu, kliknite na dugme “Disconnect” u meniju.

chrome remote7