Written by

Kako da provjerite da li je Facebook dijelio i vaše podatke?

m:ovo m:ono| Views: 221

A man poses with a magnifier in front of a Facebook logo on display in this illustration taken in Sarajevo

Interes javnosti za curenje privatnih podataka korisnika društvene mreže Facebook, još uvijek ne jenjava, a sada su se pojavili alati pomoću kojih možete provjeriti da li su i vaši privatni podaci dijeljeni.

Ova incijativa pokrenuta je upravo od strane Facebook-a nedavno i još uvijek je u povojima pa ako u startu ne radi najbolje ne bi trebalo da se brinete. U skorije vrijeme svim Facebook korisnicima na vrhu Newsfeed-a biće vidljiv naslov Protecting Yout Informations, a sadržaj poruke će zavisiti od toga da li se direktno oštećeni curenjem podataka.

Ako vi ili neko od vaših prijatelja koristite aplikaciju Alexander-a Kogan-a koja se zove This is your digital life vidjećete poruku koja je namijenjena upravo Cambridge Analytica. U poruci se navodi da je ova aplikacija banovana i da se neko od vaših prijatelja ulogovao u nju i namijenjena je svima koji su na neki način bili pogođeni. Oni koji nisu oštećeni će dobiti direktan link za Facebook aplikaciju i Privacy settings pomoću koga će provjeriti koje to aplikacije imaju pristup privatnim podacima korisnika.