Written by

Provjerite šta drugi vide na vašem Facebook profilu

kako? lako!| Views: 310

Facebook-Privacy-Guide

Nevjerovatna popularnost društvenih mreža u posljednjih 10 godina omogućila je ljudima neograničeno povezivanje i slobodu da svoje mišljenje pošalju u virtuelni prostor.

Uz veliku slobodu koju su društvene mreže donijele, korisnici kao da su zaboravili na privatnost i činjenicu da baš svako može da pročita njihov status, pogleda postavljenu fotografiju ili video. Tako danas mnogi, u želji da skrenu pažnju na sebe, objavljuju fotografije i video kakve inače ne bi snimili, ili pišu statuse koje najvjerovatnije ne bi rekli nekome u lice. Nisu rijetki slučajevi da su pojedinci imali velike probleme zbog objave na društvenim mrežama, zato malo opreza, kada je ovo u pitanju, nije na odmet.

fb_sec02

Ukoliko ste odlučili da vašu privatnost ostavite samo za odabrane i želite da promijenite postavke privatnosti prvo otiđite na podešavanja („settings”) i kliknite na privatnost („privacy”). Kada kliknite na “edit” biće vam ponuđen meni pomoću kojeg možete izabrati opcije koje vam lično najviše odgovaraju.

Prvo što će vas Facebook pitati je ko može da vidi vaš profil i sve što objavljujete na njemu (Who should see this)? Izbor koji vam nudi je „Public“ u kojem bukvalno svako ko ima pristup internetu može vidjeti vaše objave. Druga opcija je „Friends“, u kojem ste vidljivost ograničili samo na vaše Facebook prijatelje koje ste prihvatili. Treća opcija je ona, u kojoj objave vidite samo vi (Only Me). Postoje i dodatne opcije u kojima možete izabrati da je vaša vidiljivost vezana za porodicu, kolege, bliske prijatelje, a koje ste unaprijed označili. U stanju ste odrediti i određenu lokaciju (npr. vaš grad), a svaku od ovih opcija moguće je podesiti i prilikom same objave sadržaja.

Budite svjesni vidljivosti na internetu i razmislite dva puta prije nego što nešto objavite, a za šta bi se mogli poslije kajati.