Kako da riješite problem sinhronizacije slike i zvuka

woman-391555_640

Raskorak između slike i zvuka je jedna od iritantnijih stvari koje vam se mogu dogoditi dok gledate omiljenu seriju na TV-u ili zabavan video na računaru. Iako uzroci mogu da budu različiti, pa tako i rješenja, postoji nekoliko koraka koje uvijek možete preduzeti kako biste utvrdili kako tačno problem nastaje i pokušali da ga otklonite.

Ako gledate TV

Ukoliko gledate neki strim i niste do sada imali problem u sinhronizaciji slike i tona, vjerovatno je problem do samog video-strima. Jednostavno pauzirajte video ili izađite iz plejera koji koristite. Možete i iskopčati svoj risiver na 30 sekundi, kako biste ga resetovali. To će najvjerovatnije riješiti problem.

Ako ste tek kupili TV prijemnik, moguće je da sinhronizacija nastaje zbog podešavanja uređaja. Vaš TV vjerovatno pokušava da procesira svaki kadar videa kako bi unaprijedio njegov kvalitet prije prikazivanja, zbog čega ton ranije stiže do vas. Kako biste se uvjerili da li je to uzrok i ujedno popravili situaciju, prebacite svoj uređaj u „Game Mode“ način rada.

Ako gledate video na računaru

Identičan problem može da se javi i pri gledanju video-sadržaja na računaru ili na internetu, a posredstvom računara. I ovdje je prvi korak da promijenite aplikaciju u kojoj ste pustili video, odnosno internet pretraživač, ako je sadržaj koji gledate online.

Najbolji izbor za gledanje snimaka koji su vam već na hard disku je VLC, softver koji je besplatan, a pruža mogućnost „ručnog“ usklađivanja slike i zvuka. Samo pustite video i stisnite slovo J ili slovo K na tastaturi kako biste usporili ili ubrzali ton za 50 ms.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se