Written by

Kako da sakrijete od drugih šta ste lajkovali na FB-u?

kako? lako!| Views: 5013

fb1

Facebook nam danas daje nevjerovatne mogućnosti povezivanja, dijeljena sadržaja, izražavanja mišljenja, ali mnogi ne razmišljaju koliko smo otvoreni i vidljivi prema Facebook prijateljima. Osim što svi, koje smo nekada dodali na listu prijatelja, mogu vidjeti naše objave, mnogo veći kroj korisnika ove društvene mreže je u toku o našim Facebook aktivnostima i možda znaju o nama više nego što biste željeli.

Kroz naše objave, lajkove i „šerovanje“ pokazujemo šta nas intererusuje, šta volimo, a šta ne i generalno otkriva mnogo od samog ponašanja na najvećoj društvenoj mreži. Zbog toga je važno da na Facebooku podesite, kako bi ova društvena mreža i njeni korisnici, ukoliko vi to želite, imali što manje informacija o vama.

Kada lajkuje nečiji post, velika šansa je i da će prijatelji osobe čiju ste osobu lajkovali da vide informaciju da je post lajkovan. Osoba koja nešto objavi nešto ima kontrolu nad publikom koja ga može vidjeti. Ipak, postoje podešavanja privatnosti koja može napraviti kako biste ograničili vaše Facebook aktivnosti i sadržaj koji ste lajkovali, komentarisali itd.

Kliknite na “Settings” u gornjem desnom uglu, a potom izaberite Privacys, gdje će vam se otvoriti novi prozor u kome možete podešavati profil.

capture

Who can see your future posts?

Podesite ko smije vidjeti vaše buduće objave,  a ovaj korak možete i obaviti svaki put „ručno“ prilikom same objave posta.

Review all your posts and things you’re tagged in

Ovdje se nalaze sve vaše aktivnosti, odnosno šta su to sve vaši prijatelji ili javnost vidjeli od vaših komentarisanja, lajkova, tagovanja i slično. Ukoliko želite  možete sakriti ili obrisati ono što ne želite da bude vidljivo.

Limit the audience for posts you’re shared with friends od friend or Public

Ovdje možete sve vaše objave koje ste ikada objavili javno, ili sa prijateljima vaših prijatelja, limitirati samo i isključivo na vaše prijatelje, a ne da ih cijeli svijet može vidjeti.