Written by

Kako da se prebacite sa iOS-a na Android

kako? lako!| Views: 284

iOS-a na Android

Postoje brojni razlozi zašto korisnici žele da sa iOS-a pređu na Android, a među njima jednu od stavki igra i cijena. Postoji zaista veliki broj uređaja koji su jeftiniji od iPhone-a, te takođe nemaju nikakva ograničenja kada je u pitanju personalizaciju uređaja.

Tu su i određeni izazovi sa kojima se neko može susresti prilikom ove odluke. Za početak – izbor. Postoji toliko različitih Android uređaja, pa često je prava glavobolja pronaći onaj pravi, koji odgovara svim potrebama potencijalnog vlasnika.

Baš zbog toga i načini obavljanja određenih zadatka na jednom uređaju mogu se razlikovati od drugog uređaja.

Google se potrudio da ovo objasni svima u nekoliko koraka, a akcenat je na prebacivanju najvažnijih podataka sa iPhone-a na Android, a to su obično fotografije i kontakti. Premda ovakvo uputstvo Android korisnicima može biti smiješno, jer će vjerovatno pomisliti da ne postoji ništa jednostavnije nego sve važne dokumente prebaciti na eksternu memorijsku karticu, a zatim je samo ubaciti u Android uređaj i odmah početi koristiti. Ako tako razmišljate, trebate znati da nijedan iPhone nema ulaz za memorijsku karticu, pa na taj način nije moguće prebaciti podatake.

iOS-a na Android2

Ipak, Google je osmislio jednostavno sprovodivo rješenje, te je prvenstveno potrebno preuzeti aplikaciju Google+ iz iTunes prodavnice, a zatim se ulogovati koristeći Google nalog, koji treba biti isti kao onaj koji se koristi na Android telefonu. U meniju aplikacije treba odabrati “Camera and Photos” i aktivirati “Auto Backup” opciju. Ovako će se sve fotografije prebaciti na Google server, koje će automatski biti vidljive na Android telefonu u aplikaciji “Photos”.

E-mail je potrebno koristiti i za automatsko prebacivanje kontakata. Ako je iPhone prijavljen preko Gmail naloga, potrebno je samo iskoristiti isti e-mail i za Android, kako bi svi kontakti bili dostupni. Google je opisao proceduru ako se koristi iCloud, a potrebno je otići na “Settings”, te odabrati “Mail, Contacts, Calendars”, zatim “Accounts”, gdje se nalazi “iCloud”. Tu se nalazi opcija “Contacts” koja prebacuje kontakte u iCloud. U tom slučaju treba koristiti browser, otići na stranicu apple.com/icloud, te se ulogovati sa Apple ID, kako bi se dobio pristup kontaktima. Nakon toga treba naći opciju “Select All”, te odabrati “Export vCard”. Zatim treba otići na gmail.com i ulogovati se sa Gmail nalogom. U lijevom gornjem uglu smještena je opcija “Mail” u čijem meniju možete naći kontakte. Iznad kontakt liste nalazi se taster “More”, gdje se nalazi i opcija “Import” pomoću koje je moguće odabrati vCard fajl sa “Choose File”. Nakon što odaberete željeni dokument kliknite na plavi taster “Import”, nakon čega će svi kontakti biti prikazani na listi.

iOS-a na Android3

Postoji i procedura ako se koristi neki drugi email, ali je za tu proceduru potrebno povezati iPhone sa računarom. Nakon toga treba otvoriti iTunes aplikaciju, u kojoj se u desnom gornjem uglu nalaze opcije “iPhone”, odnosno “iPad”, zatim je u tabu potrebno odabrati opciju “Sync Contacts with”, pa iz padajućeg menija kliknuti na “Google Contacts”, gdje je potrebno unijeti podatke o e-mail nalogu, nakon čega će se kontakti ažurirati.

Izvorna stranica sa detaljnim uputstvima na engleskom jeziku nalazi se na zvaničnoj Android stranici.