Written by

Kako da se riješite duplih kontakata na Androidu

kako? lako!| Views: 4732

dupli kontakti

Morate da obrišete duple kontakte na vašem telefonu, mučno prolazite kroz vašu listu kontakata i brišete ih jedan po jedan? Ne brinite, nema potrebe za tim. U stvari, možete ukloniti sve vaše duple kontakte u roku od nekoliko sekundi!

Kontakti se mogu nakupiti brzo, i ako imate duple ili trostruke kontakte, vaš adresar može biti zaista dugačak. Duplikati kontakata na Android telefonima se najčešće pojavljuju nakon izvršenog fabričkog reseta ili ako se kontakti importuju sa nekog drugog izvora.

Androidi, zapravo, imaju mnogo sigurnosnih kopija napravljenih da ne izgubite podatke ukoliko se nešto neželjeno dogoditi vašem uređaju. U svakom slučaju, nnogo je bolje očistiti duple kontakte nego da imate problema sa kontaktima koji vam nedostaju.

Postoji nekoliko načina za uklanjanje dupliranih kontakata sa Androida.

Prikaz kontakata iz samo jednog izvora

Najbolji način da se očistite vaše kontakte je da se uvjerite da nisu sinhronizovani iz više izvora. Ako ste upravo sinhronizovali telefon i to sinhronizovali kontakte koji su sačuvani na SIM kartici, Gmail-u, Facebook-u, Twitter-u, vašoj SD kartici, i tako dalje, onda ćete vjerovatno imati ogroman broj dupliranih kontakta, po jedan za svaki nalog.

Ono što treba da uradite je da jednostavno “kažete” telefonu da pokazuju samo kontakte sa jednog naloga ili izvora. Na nekim telefonima ovo je veoma jednostavno, samo morate da znate gdje da tražite.

gmail dupli kontakti

Kako to izvesti?

Na početnom ekranu odaberite Apps> People/Contacts (u zavisnosti od proizvođača telefona), te dok je vaša lista kontakata otovrena dodirnite taster Menu> odaberite Contacts to display. Pod Contacts to display, izaberite nalog(e) koji sadrže kontakte koje želite da budu prikazani ili poništite nalog(e) čije kontakte ne želite da vam se prikazuju.

Napomena: Možda ćete morati da skrolujete prema dolje kada uđete u Menu, jer “Contacts to display” opcija možda neće biti vidljiva.

Ovo je najčešći metod koji se koristi za lociranje opcije za prikazivanje na Androidu, ali vaš telefon može biti malo drugačiji, tako da ćete možda morati da preturate malo po podešavanjima telefona, kako biste pronašli prave opcije prikaza.

Ovo je i najbolji način za uklanjanje duplikata, jer ne brišete ništa, a zadržavate rezervne kopije kontakata. Svi vaši kontakti ostaju na telefonu i na njihovim nalozima, ali ih telefon jednostavno ne prikazuje.

dupi gmail kontakt

Postoji i aplikacija za duplirane kontakte

Kao i obično, svemogući Android i njegova nevjerovatna Google Play prodavnica ima aplikaciju za bilo šta, pa ni ova situacija nije izuzetak. Ako se odlučite za taj potez, možete sasvim sigurno naći aplikacije na Google Play, koje će vam pomoći u upravljanju kontaktima.

Pristupite vašem Google Play nalogu, tako što ćete odabrati Apps > Play Store > Search (dodirnite trakicu za pretraživanje u vrhu ekrana) > ukucajte “Duplicated Contacts” u polje za pretragu. Pritisnite ikonicu Enter/Search u donjem desnom uglu tastature, a zatim pročitajte recenzije dostupnih aplikacija, odaberite jednu i uživajte.

Ipak vas upozoravamo da povjeravate kontakte nekoj aplikaciji i njenom programeru, tako da toga morate biti svjesni i to uzeti u obzir, te ako možete, radije koristite opciju prikaza kontakata koja je ranije spomenuta u ovom članku.

Izbrišite duple kontake jedan po jedan

Ovo nije baš najpoželjniji metod, ali je i ova opcija svakako na raspolaganju.

Nadamo se da će vam ovaj tekst biti od pomoći kada se sljedeći put susretnete sa ovim problemom na vašem Androidu.