Kako da upravljate lokacijom na Vašem Android telefonu? | m:blog

Kako da upravljate lokacijom na Vašem Android telefonu?

Ljudi u današnje vrijeme često prave kompromis između privatnosti i praktičnosti kada je u pitanju tehnologija jer ponekad da bi iskoristili neke korisne funkcije pristaju da dijele svoje privatne podatke. Ako vi pak ne želite praviti kompromis i ne želite dijeliti podatke o svojoj lokaciji, evo kako ćete to uraditi.

Prvi put kad budete podešavali svoj Android uređaj biće vam postavljeno pitanje da li želite da dijelite svoje podatke o lokaciji, ako odgovorite potvrdno, Google će automatski dodavati vaše kretanje u svoju istoriju lokacija, koju možete pogledati u dijelu Timeline na vašem Google nalogu.

Google stalno ističe kako je ova opcija jako korisna jer vam pomaže da dobijete korisne informacije kao što je automatsko predviđanje ili poboljšani rezultati pretrage tako što ćete kreirati privatnu mapu svog kretanja. Reklo bi se da ukoliko je mapa privatna tu ne bi trebalo biti nikakvih problema. I nema ih, ali većina ljudi se jednostavno ne osjeća ugodno saznanjem da je svaki njihov korak na neki način praćen. Na primjer, ako izgubite vaš telefon neko bi te podatke mogao iskoristiti protiv vas.

Ukoliko se odlučite da ćete isključiti praćenje lokacije onda treba da znate da vam Google Assistant neće biti toliko koristan, posebno ako nije upućen u vaša omiljena mjesta i rutu kojom se najčešće krećete. Pored toga nećete moći koristiti aplikacije kojima je potrebna informacija o lokaciji. Pozitivna strana jeste što će vam baterija sigurno duže trajati.

Postoje dva načina na koje možete isključiti praćenje lokacije. Na računaru možete otići na   https://www.google.com/settings/accounthistory, zatim na Places You go – Manage Activity, a zatim kliknite na Pause Location History. Ako vam telefon nije pri ruci praćenje lokacije možete isključiti putem brojnih drugih uređaja.

Na mobilnom telefonu, otvorite Security & Location, zatim kliknite na Location i vidjećete on/off prekidač u gornjem desnom uglu i jednostavno isključite. Nakon toga pronađite Location History i vidjećete isto dugme, na istom mjestu, jednostavno ga isključite.

Ako želite izbrisati istoriju, to takođe možete uraditi na Location History mjestu, kliknite na tri tačkice u gornjem desnom uglu, zatim dodirnite View/Manage, nakon toga opet kliknite na tri tačkice, zatim na Settings i tada bi trebalo da pristupite ličnim podacima, istoriji koju možete izbrisati. Treba da znate da se podaci, kada ih jednom izbrišete ne mogu vratiti.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se