Written by

Kako da uslikate ekran mobilnog telefona

kako? lako!| Views: 212

kako-da

Fotografije ekrana mobilnog telefona postale su česta potreba, naročito ako želite da nekome pošaljete fotografiju poruke koju ste dobili. Slikanje ekrana na mobilnom telefonu, moguće je bez obzira da li koristite Android, Windows ili iOS platformu, a jedino je važno znati koju kombinaciju tastera treba da koristite.

Za iPhone je najlakše pronaći kombinaciju tastera obzirom da se ne mijenja. Naime, potrebno je u isto vrijeme pritisnuti Power, odnosno taster za paljenje i Home taster.

Za Windows Phone 8 potrebno u isto vrijeme pritisnuti Power taster i Start taster, a kod verzije 8.1 je kombinacija tastera Power i Volume Up (pojačavanje zvuka) daće vam željenu fotografiju.

Kada su u pitanju Android telefoni u igri je više kombinacija u zavisnosti od proizvođača telefona, a najčešće se koristi istovremeni pritisak na Power taster i Volume Down odnosno taster za smanjivanje zvuka. Ukoliko je Samsung proizvođač uređaja koji posjedujete potrebno je da istovremeno pritisnete Power i Home taster, a pošto postoje i Samsung uređaji bez tipke Home koriste se tipke Power i taster za smanjivanje glasnoće. Većina naprednih Samsung modela daju vam i mogućnost snimanja ekrana pokretom dlana preko ekrana. Za ovu mogućnost morate u podešavanjima pronaći “Motion” i aktivirati opciju “Palm Swipe to capture”.

Na HTC uređajima za Screenshot potrebna je kombinacija tipki Home i Power, ali je tehnika malo drugačija jer je potrebno držati Power i kratko kliknuti na Home tipku.

Kod telefona koje proizvodi LG, za fotografisanje ekrana često se koristi kombinacija Power i Home, kao i Power i Volume Down tastera. Slična je situacija i sa modelima Huawei telefona gdje se takođe koristi istovremeni pritisak “Power” i “Volume down”, dok je kod nekih modela kao što je Huawei P9 dovoljno da dva puta kucnete po ekranu.

Kod svih Androida možete otići i u meni sa obavještenjima, otvoriti brza podešavanja i tu pronaći stavku Napravi snimak ili Snimak ekrana. Nakon što napravite fotografiju preko menija ili tastera – biće sačuvana u galeriji u posebnom folderu Snimci ekrana odnosno Screenshots.