telefoniranje na plaži

Written by

Kako da vaš telefon ‘preživi’ ljetovanje

kako? lako!| Views: 218

telefoniranje na plaži

Sezona je godišnjih odmora, bilo da idete na more, planinu, bazen ili u turističko razgledanje svjetskih metropola, sigurni smo da sa sobom nosite svoj mobilni telefon. U skladu sa tim pripremili smo par savjeta kako da se ophodite prema svom mobilnom ljubimcu kako bi ga zaštitili i spriječili oštećenja ili neki veći kvar.

 

Zaštitne maske

Najlakši način i naša preporuka kako da zaštite svoj telefon su zaštitne maske, futrole ili vodootporni dodaci. Oni štite telefon od mehaničkih oštećenja, pijeska, vode, pa čak i sunca.

 

Kvašenje telefona

Ukoliko dođe do kvašenja telefona, jednostavno ga isključite i ako je moguće izvadite bateriju (neki telefoni nemaju tu mogućnost) i pustite da se telefon prirodno osuši. Nikako ga ne protresajte, ne sušite fenom i nemojte ga koristiti bar neko vrijeme dok ne budete sigurni da je vlaga isparila i da je telefon potpuno suv.

Naravno, ovi savjeti se ne odnosne na vodootporne telefone, ali ne preporučujemo ni njihovo namjerno potapanje u vodu.

 

Ne izlažite telefon direktnom suncu

Toplota i direktno izlaganje sunčevim zracima nisu poželji ni za softver ni za hardver telefona, a posebno mogu biti pogubni za displej te ga trajno oštetiti pri dužem i direktnom izlaganju suncu. Sunčeva toplota može naškoditi i bateriji telefona, ukoliko počne da se pretjerano grije, ukoliko joj se poveća obim ili počne da emituje zvukove, odmah je zamijenite, te tako spasite ostale dijelove telefona i obezbijedite sopstvenu sigurnost.

Ukoliko se vaš telefon ugasi usljed pretjeranog izlaganja suncu ili se na displeju pojavi upozorenje (kod novijih telefona) da je temparatura izuzetno visoka, to ne treba da vas uplaši, ali znajte da je to svakako znak da ga uklonite sa sunca.

 

Pijesak i prašina

Kućišta, pogotovo novijih modela, su veoma čvrsto spojena te se svi proizvođači trude da spriječe ulazak prašine ili pjeska u unutrašnjost telefona, ali ponekad su sitne čestice veoma uporne i mogu da oštete telefon, pokvare elektoriniku, konektore ili dugmiće. Najbolji savjet da se telefon zaštiti od oštećenja prouzrokovanih pijeskom i prašinom je svakako silikonska futrola i folija za ekran, pogotovo kada ste na ljetovanju na pješčanoj plaži. Ako vam telefon upadne u pijesak, preporučujemo da ga očistite krpom ili usisivačem, ako ste u prilici.

Slika: blog.ringcentral.com