Kako da zaštitite svoj Android telefon?

android-telefon2

Ukucavanje PIN koda nije jedini način na koji možete da zaštitite svoj Android telefon. Mnoge stvari koje su na prvi pogled bezopasne mogu da nanesu veliku štetu vašem smartphone-u i zato vam donosimo deset savjeta koje treba da primjenite kako preko noći ne biste ostali bez svog uređaja.

Izbjegavajte sumnjive javne Wi-Fi mreže

Ukoliko u kafiću koristite tablet ili pametni telefon vodite računa o tome da se ne ulogujete u nesigurnu bežičnu mrežu. Ko god da pruža tu “besplatnu” Internet konekciju može od vas uzeti još više. Ako baš morate da budete online nemojte plaćati račune ili raditi bilo kakve transakcije. Ukoliko je moguće, koristite VPN, instalirajte sigurnosnu aplikaciju koja može uočiti sumnjive WEB stranice i onemogućite automatsko povezivanje na otvorene Wi-Fi mreže.

Zaključavajte ekran

Najjednostavniji način da zaštitite svoj Android uređaj je da zaključate ekran. To možete uraditi pomoću PIN koda, šifre ili, ako vaš telefon to podržava, otiskom prsta. U podešavanjima izaberite opciju “Bezbjednost”, a zatim kliknite na “Zaključavanje ekrana”.

Zaključavajte pojedine aplikacije i medije

Svoj telefon ili tablet dodatno možete zaštititi tako što ćete zaključati sve softvere za koje ne želite da ih neko drugi koristi. U tome vam može pomoći aplikacija App Lock koja sa PIN kodom zaključava Facebook i Gmail i krije fotografije i video snimke.

Ažurirajte aplikacije

Ažuriranjem nećete dobiti samo nove funkcije već ćete popraviti i sve greške, te dodatno osigurati svoj telefon. Najbolje bi bilo da automatski podesite sva ažuriranja na vašem tabletu ili smartphone-u.

Preuzimajte aplikacije samo iz Google Play Store-a

Po pravilu, vaš Android uređaj vam neće dozvoliti da instalirate aplikacije sa nekog drugog mjesta na Internetu. No, da biste biste bili sigurni u podešavanjima kliknite na opcije “Bezbjednost” i “Upravljanje uređajem”, a zatim izaberite “Nepoznate izvore”. Google nema nikakvu kontrolu nad aplikacijama izvan svoje prodavnice i zato ste vi ti koji o tome treba da vodite računa.

Upravljajte dozvolama za aplikacije

Još jedna prednost toga što ćete sve preuzeti iz Google Play Store-a jeste u tome što ćete tako saznati koje sve dozvole trebaju aplikaciji . Ukoliko imate noviji Android uređaj od vas će se tražiti da to omogućite, a dobićete i objašnjenje zbog čega su ta dopuštenja potrebna. Ako smatrate da nema potrebe da softver igrice dobije pristup vašim kontaktima nemojte je instalirati. U slučaju da vam se desi da i nakon preuzimanja ne možete kontrolisati čemu sve aplikacija ima pristup, moraćete to ručno popraviti. U podešavanjima izaberite opciju “Aplikacije” i kliknite na “Dozvole za aplikaciju”.

Postavite korisničke naloge

Ako ćete svoj uređaj dijeliti sa članom porodice ili kolegom obavezno postavite korisničke naloge. Na taj način vam niko neće moći kopati po vašim datotekama i aplikacijama. Korisničke naloge možete otvoriti u podešavanjima gdje ćete u opciji “Korisnici” kliknuti na “Dodajte korisnika”.

Pazite koje informacije dijelite

Android uređaji koriste Chrome browser i mnogo toga je sačuvano na Google nalogu. To je odlično kada vam treba da nešto brzo pronađete na svom telefonu, ali može biti veoma opasno ako ga izgubite. Zato morate da vodite računa o tome koji podaci su vam sačuvani u Chrome-u. Otvorite browser, kliknite na ikonicu sa tri tačkice u gornjem desnom ćošku, zatim na “Podešavanja” i “Osnove” i izaberite opciju “Sačuvajte šifre”. Sljedeći korak je da otvorite podešavanja u Chrome-u, kliknete na svoj nalog i izaberete koji podaci će vam biti sinhronizovani. I još jedna stvar – nemojte zaboraviti na to da postoji i Chrome Incognito preko kojeg možete bezbjednije surfati Internetom.

Podesite praćenje i brisanje na daljinu

Device Manager je odličan alat za praćenje i brisanje izgubljenog ili ukradenog Android telefona ili tableta. Tu besplatnu aplikaciju možete preuzeti iz Google Play Store-a.

 

 

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se