Kako da zaštitite svoj Facebook nalog?

face

Najmnogoljudnija online zajednica na svijetu, platforma Facebook, bilježi konstantan rast, a korisnici imaju brojne mogućnosti na raspolaganju. Od kreiranja grupa, vođenja privatnih razgovora, do oglašavanja i promocije sopstvenih biznisa. Ipak, brojne mogućnosti nose i razne rizike, a evo kako da se zaštitite od nekih. 

Da li znate sa kog uređaja ste prijavljeni na Facebook?

I to je moguće. Platformu možete da pregledate i pretražujete putem računara, ali i telefona. Ipak, često se desi da se na svoj nalog prijavljujete sa različitih uređaja, ali je bitno da pratite da li se neko u takvim prebacivanjima prijavio na vaš račun, bez vašeg znanja. 

Da bi ste pronašli tu mogućnost potrebno je otvoriti Podešavanja> Sigurnosne postavke>> Gdje ste prijavljeni i naći ćete popis uređaja koji trenutno pristupaju vašem Facebook računu.

Pratite li dolazne zahtjeve za poruke?

Jedna od opcija je i “zahtjev za poruke” koju ste sigurno uočili ukoliko redovno posjećujete Facebook. Da biste provjerili mapu poruka i pobrinuli se da nijedna ne ostane nepročitana, pokrenite Messenger >> Podešavanja >> Poruke za poruke >> Pogledajte filtrirane zahtjeve.

Šta je naslijeđeni kontakt?

Nažalost, često se dešava da na Facebook-u ostaju aktivni lični profili osoba koje su iz raznih razloga preminule. Zato je moguće da predložite osobu koja će “naslijediti” takav nalog i voditi računa da se spriječe potencijalne zloupotrebe. Za to je potrebno da odete na Podešavanja> Podešavanja računa> Sigurnost> Ostavljeni kontakt. Zatim samo odaberite nekoga iz svojih kontakata.

Želite da isključite reklame?

Da li ste znali da se reklame koje vam iskaču na Facebook-u zasnivaju na vašim interesovanjima i prijašnjim pretraživanjima. Ipak, takva vrsta oglašavanja često zna da dovede korisnike u neprijatne situacije. 

Kako biste isključili slične sadržaje pokrenite Podešavanja> Podešavanja računa> Oglasi, te izaberite jednu od četiri ponuđene kategorije.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se