Written by

Kako da zaštitite svoje uređaje od Meltdown-a i Spectre-a?

kako? lako!| Views: 118

sm3

Sigurnosni propusti u procesorima kompanija Intel, AMD i ARM su ovih dana zabrinuli sve korisnike modernih tehnologija. Njihova imena su Spectre i Meltdown i veoma lako mogu omogućiti hakerima da ukradu vaše šifre i ostale lične i osjetljive podatke. Zato je veoma važno da zaštitite svoje telefone, tablete, laptope i računare.

Najvažnije od svega jeste da ažurirate svoj softver. Iako većina njih to radi automatski ne bi bilo loše da provjerite da li vaši uređaji zaista koriste najnoviju verziju operativnog sistema.

Uskoro bi se trebale pojaviti zakrpe za Windows, macOS i Linux, no iz Google-a navode da su Android uređaji sa instaliranim najnovijim verzijama softvera već zaštićeni.

Antivirusni program bi u teoriji trebao da blokira napade ovih sigurnosnih propusta, ali problem je u tome što se oni zaista teško uočavaju. Zbog toga je veoma važno da redovno ažurirate svoj antivirus i aplikacije koje koristite. Pored toga, vodite računa da ne kliknete na linkove u mail-ovima i na WEB stranicama zbog kojih biste mogli da ugrozite svoj uređaj. Veoma je važno da znate da opasnost vreba i vaše podatke u oblaku i zato bi bilo najbolje da ih tamo više ne čuvate.

Na samom kraju napravite backup svih podataka na prenosivi hard disk koji nije povezan sa računarom, mrežom ili Internetom.